Γ. Σταθάκης: «Κανένα σπίτι στα χέρια δανειολήπτη»

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΡΧΕΙΟΥ

Της Ισπανίας αναμένεται να γίνει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα στην Ελλάδα. Και δεν αναφερόμαστε στις εικόνες από το δημοψήφισμα, αλλά στις εικόνες με τους αστυνομικούς να σέρνουν στο δρόμο με τη βία από τα σπίτια τους, δανειολήπτες που δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια. Και δε φτάνει ότι θα δούμε τέτοιες εικόνες και στην Ελλάδα, έχουμε και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, υπουργό μιας κυβέρνησης που ο λαός έφερε στην εξουσία επειδή είχε το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», να επιχαίρει που η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να ξεκινήσει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Από εκεί που ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε κανέναν σπίτι στα χέρια τραπεζίτη τώρα είναι έτοιμος .. μέχρι το τέλος του χρόνου να βγάλει στο σφυρί περισσότερα από 5.000 ακίνητα, σε πρώτη φάση εμπορικά, αλλά και πρώτες κατοικίες. Στα τέλη του 2017 μάλιστα λήγει και ο νόμος Κατσέλη, οπότε, όποιος πρόλαβε, πρόλαβε να κατοχυρώσει την πρώτη του κατοικία ή το ακίνητο του σε περίπτωση που έχει οφειλές, είτε προς το Δημόσιο είτε προς τις τράπεζες. Όπως δήλωσε ο κ.Σταθάκης, προφανώς και με την ιδιότητα του πρώην υπουργού

Ανάπτυξης που διαπραγματεύτηκε με τους δανειστές τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τα έδωσε όλα, στα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. «Κατά το υπουργείο Δικαιοσύνης είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς στα μέσα της επόμενης εβδομάδας», ανέφερε ο κ. Σταθάκης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης του Σκάι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, με την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα βγουν στο σφυρί περίπου 5.000 ακίνητα μέχρι το τέλος του 2017. Οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι της χώρας έχουν ενημερωθεί, ενώ από την πλευρά των δανειστών, η διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων θεωρείται ότι θα αποτελέσει σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Έχουν ζητηθεί διαδικασίες-εξπρές, γρήγορες εκτελέσεις και καμία χρονοτριβή. Οι τραπεζικοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι το όριο για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας μπορεί να πέσει στις 200.000 ευρώ από 300.000 που είναι σήμερα. Δεν αποκλείουν μάλιστα, το όριο να οδηγηθεί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, δεδομένου ότι το μέσο ύψος δανείου πριν από λίγα χρόνια ήταν οι 100.000 ευρώ, άρα δεν έχει νόημα η ύπαρξη υψηλότερου πλαφόν.