Γ. Σταθάκης: Ο TAP καθιστά τη βόρεια Ελλάδα ενεργειακό κέντρο

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΡΧΕΙΟΥ

Τα οφέλη από την κατασκευή του αγωγού TAP υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή τα σημερινά εγκαίνια στη Θεσσαλονίκη.

«Είναι ένα μεγάλο έργο. Τα δύο τρίτα του αγωγού στο ευρωπαϊκό κομμάτι είναι η Ελλάδα. Τα 580 από τα 800 τόσα χιλιόμετρα είναι εντός ελληνικού εδάφους. Το έργο αυτό είναι μια πολύ μεγάλη επένδυση, περίπου 2 δισ. ευρώ», είπε ο κ. Σταθάκης.

Όπως τόνισε ο ίδιος, με τον αγωγό η Βόρεια Ελλάδα καθίσταται σημαντικό ενεργειακό κέντρο, ενώ προκύπτουν επιπρόσθετα οφέλη για την τοπική οικονομία.

«Πέρα από το κατασκευαστικό μέρος την επόμενη τριετία, το οποίο θα προσφέρει πάρα πολύ σημαντικές δραστηριότητες και εργασίες κατασκευαστικές εταιρείες στην απασχόληση και αλλού, ο αγωγός προφανώς ανοίγει δρόμο για να υπάρχει ενεργειακή προσφορά σε επιλεγμένες περιοχές ανάλογα με το σχεδιασμούς μας και το δεύτερο και σημαντικό διευκολύνει την προσέλκυση επιπρόσθετων επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα όπου μπορεί να λειτουργήσει η Βόρεια Ελλάδα ως ένα ενεργειακό κέντρο», επισήμανε, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν και άλλα ενδιαφέρονται επενδυτικά σχέδια που εμπλέκουν την ενέργεια και μπορεί να διαμορφώσουν ένα πολύ διαφορετικό πλαίσιο προσέλκυσης επιπρόσθετων επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα στη Βόρεια Ελλάδα».

Ερωτηθείς πόσες θέσεις εργασίας θα προκύψουν, ανέφερε πως «η εκτιμώμενη απασχόληση στην κατασκευαστική τριετία την οποία συζητάμε τώρα» είναι 8.000 νέες θέσεις και πως «υπάρχουν και σημαντικές μόνιμες θέσεις πλέον μετά την ολοκλήρωση των έργων».

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις γενικότερα, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι «οι προσδοκίες είναι σημαντικές με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης».

«Έχει προεγγραφεί και αυτό φαίνεται και από την αντίδραση των αγορών και των επενδυτών, ένα σταθερό περιβάλλον οικονομικό και πολιτικό για τη χώρα το οποίο προφανώς θα διευκολύνει τη ροή επενδύσεων. Υπάρχουν πολύ αισιόδοξα μηνύματα και χρέος της κυβέρνησης είναι να πάρει τα απαραίτητα μέτρα που να διευκολύνουν αυτή τη ροή επενδύσεων, παρατήρησε.