Γ. Βρούτσης: Κατώτατος μισθός για το 7,69% των εργαζομένων

Ποσοστό 7,69% του συνόλου των εργαζομένων στην Ελλάδα αμείβεται στο ύψος του κατώτατου μισθού, βάσει των στοιχείων του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη.

 

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων αμείβεται ήδη με μισθούς ανώτερους του κατώτατου.

 

Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι οι μισθοί πρέπει να αυξάνονται διαρκώς, ακολουθώντας την άνοδο της παραγωγικότητας και τις επιδόσεις της οικονομίας.
 

Για αυτόν ακριβώς το λόγο, πρόσθεσε, πρόσφατα δημιουργήθηκε ένας σύγχρονος μηχανισμός καθορισμού του κατώτατου μισθού που «θα διαμορφώνει τον κατώτατο μισθό ύστερα από κοινωνική διαβούλευση, λαμβάνοντας όμως υπ’ όψιν -και για πρώτη φορά στην Ελλάδα- τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας».

«Οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι μπορούν στο πλαίσιο της συλλογικής αυτονομίας τους να συμφωνούν μόνοι τους -κάτι που ήδη γίνεται- όποιες υψηλότερες αμοιβές θέλουν, ανάλογα με την παραγωγικότητα και τις δυνατότητες κάθε κλάδου και επιχείρησης ξεχωριστά. Αυτή είναι εξάλλου η λογική με την οποία διαμορφώνονται οι αμοιβές σε όλη την Ευρώπη», συνέχισε.

 

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, οι αμοιβές πρέπει να «καθρεφτίζουν» τη δύναμη της οικονομίας, την παραγωγικότητα κάθε κλάδου και επιχείρησης.

Θετικό το πρόσημο προσλήψεων τον Αύγουστο

 

Εξάλλου, τον Αύγουστο το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων ήταν θετικό. Συγκεκριμένα, ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε ότι οι αναγγελίες πρόσληψης τον περασμένο μήνα ήταν κατά 1.311 θέσεις περισσότερες από τις απολύσεις.

 

Επίσης, ανέφερε ότι σε επίπεδο οκταμήνου Ιανουαρίου – Αυγούστου το 2014 δημιουργήθηκαν 190.883 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας, «επίδοση σημαντικά υψηλότερη από αυτή του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος πέρυσι (102.580 θέσεις εργασίας) και, σαφώς, η υψηλότερη επίδοση αντίστοιχου οκταμήνου από το 2001 μέχρι σήμερα».

 

«Όλα τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας συγκλίνουν στο ότι η αγορά εργασίας έχει πλέον σταθεροποιηθεί, ενώ όπως δείχνουν και τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έχει ήδη ξεκινήσει και η φάση σταδιακής αποκλιμάκωσης της ανεργίας», κατέληξε ο κ. Βρούτσης.