Γαλλία: Ψυχοπαθής ο οδηγός που τραυμάτισε εσκεμμένα 13 πεζούς

Βαρύ ψυχιατρικό ιστορικό έχει ο οδηγός του αυτοκινήτου που την Κυριακή έριξε εσκεμμένα το όχημά του σε πεζούς φωνάζοντας «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» και τραυματίζοντας 13 ανθρώπους. Ο ίδιος φέρεται να δηλώνει ότι έδρασε μόνος και η πράξη του δεν καταδεικνύει κάποια τρομοκρατική ενέργεια, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εισαγγελέας της Ντιζόν.

 

Την ίδια ακριβώς φράση είχε χρησιμοποιήσει άλλος ένας άνδρας που εξαπέλυσε επίθεση σε αστυνομικό τμήμα, σε άλλη πόλη της Γαλλίας, το Σάββατο, όμως οι γαλλικές αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να μην πανικοβάλλονται, υπογραμμίζοντας ότι οι δύο υποθέσεις δεν σχετίζονται μεταξύ τους.

 

Μολονότι οι ισλαμιστικές εξτρεμιστικές πεποιθήσεις του δράστη φαίνεται ότι ήταν το κίνητρο της πρώτης επίθεσης, στη Ζουέ-λε-Τουρ, δεν ισχύει το ίδιο και για τον οδηγό που τραυμάτισε την Κυριακή 13 πεζούς στην Ντιζόν. Σύμφωνα με την εισαγγελέα Μαρί-Κριστίν Ταράρ, ο άνδρας αυτός πάσχει από “βαρύ” ψυχιατρικό νόσημα και η πράξη του “σε καμία περίπτωση δεν συνιστά τρομοκρατική ενέργεια”.

 

Ο δράστης είναι ένας Γάλλος 40 ετών, πρώην τοξικομανής, γεννημένος στη Γαλλία από μητέρα Αλγερινή και πατέρα Μαροκινό. Όπως είπε η εισαγγελέας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, δήλωσε ότι έδρασε μόνος γιατί τον συγκίνησε το δράμα των παιδιών της Παλαιστίνης και της Τσετσενίας. Στο παρελθόν έχει νοσηλευτεί 157 φορές σε ψυχιατρικές κλινικές και πάσχει από “ψύχωση” και “θρησκευτικό ντελίριο”.

 

Συνελήφθη μετά από καταδίωξη μισής ώρας και έχει τεθεί υπό κράτηση. Σε βάρος του διεξάγεται έρευνα με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ