Γάζα: 117 νεκροί και 1.280 τραυματίες σε μία εβδομάδα

Oι αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει την ζωή σε 177 ανθρώπους και έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό 1.280 ανθρώπων σε διάστημα 7 ημερών, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, ενώ ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε ότι το ένα τέταρτο των θυμάτων ήταν παιδιά.

 

Σήμερα 5 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς και άλλοι δύο άνθρωποι –ένας άνδρας και μία γυναίκα– υπέκυψαν στα τραύματα που είχαν υποστεί χθες.

 

Ένας έφηβος ηλικίας 17 ετών σκοτώθηκε από έναν πύραυλο ενώ κυκλοφορούσε με το μοτοποδήλατό του στην πόλη Χαν Γιούνες, στα νότια του παλαιστινιακού θύλακα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών Άσραφ αλ Κούντρα.

 

Στην ίδια περιοχή ένας 37χρονος έχασε την ζωή του όταν ένας πύραυλος έπεσε εν μέσω μιας ομάδας ανδρών.

 

Ένας 60χρονος άνδρας σκοτώθηκε σε έναν βομβαρδισμό εναντίον μιας κατοικίας στο Ντέιρ αλ Μπάλα (κεντρικά) και δύο άλλοι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διαφορετικές επιδρομές στον παλαιστινιακό θύλακα.

 

Το Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (PCHR), που εδρεύει στη Γάζα, ανακοίνωσε σήμερα ότι τα τρία τέταρτα και πλέον των θυμάτων ήταν άμαχοι.

 

Η υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) υπογράμμισε από την πλευρά της τον μεγάλο αριθμό ανηλίκων μεταξύ των θυμάτων.

 

«Όλες οι ενδείξεις δείχνουν, και βρίσκω το γεγονός αυτό εξαιρετικά δραματικό, ότι οι γυναίκες και τα παιδιά αντιπροσωπεύουν έναν σημαντικό αριθμό μεταξύ των θυμάτων των επιθέσεων. Αυτή τη στιγμή το ένα τέταρτο και πλέον των θυμάτων είναι παιδιά» δήλωσε σήμερα ο γενικός επίτροπος της UNRWA, Πιερ Κράχενμπουλ.

 

Από την περασμένη Τρίτη, όταν ξεκίνησε η ισραηλινή επιχείρηση, 3 Ισραηλινοί έχουν τραυματιστεί σοβαρά από τις ρίψεις των ρουκετών, πάντως κανείς Ισραηλινός δεν έχει σκοτωθεί.

 

Οι συγκρούσεις αυτές είναι οι πλέον φονικές από την επιχείρηση του Νοεμβρίου του 2012: 177 Παλαιστίνιοι και 6 Ισραηλινοί είχαν σκοτωθεί μέσα σε μία εβδομάδα.

 

Εντωμεταξύ μία ρουκέτα εβλήθη από τη Συρία και έπεσε σήμερα στα Υψίπεδα του Γκολάν, την κατεχόμενη από το Ισραήλ περιοχή, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, που δεν έκανε λόγο για θύματα.

 

«Μία ρουκέτα έπεσε σήμερα σε μια μη κατοικημένη περιοχή στο Γκολάν» επιβεβαίωσε ένας εκπρόσωπος του στρατού στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οι σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν στην περιοχή όπου μια πρώτη ρουκέτα είχε εκτοξευθεί χθες, χωρίς να προκαλέσει κανέναν τραυματισμό.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ