Γερμανία: Ανάπτυξη 1% προβλέπει για το 2015 η κεντρική τράπεζα της χώρας

Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας (Μπούντεσμπανκ) αναθεώρησε επί το δυσμενέστερο τις προβλέψεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας έως το 2016, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

 

Ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης για το 2015 μειώθηκε στο μισό και συγκεκριμένα στο 1% από το 2% που ήταν η πρόβλεψη του Ιουνίου, ενώ για το 2016 μειώθηκε στο 1,6% από 1,8%. Για το 2014 προβλέπεται αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 1,4% από 1,9% τον Ιούνιο.

 

«Εάν οι τιμές του αργού πετρελαίου παραμείνουν σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα για μία μακρά χρονική περίοδο, η ανάπτυξη το 2015 και το 2016 μπορεί να είναι υψηλότερη κατά 0,1% έως 0,2% για κάθε χρόνο», δήλωσε ο Πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν, ο οποίος πρόσφατα αποκάλεσε «μίνι πακέτο στήριξης» το χαμηλότερο κόστος ενέργειας.

 

Οι νέες παραγγελίες στα γερμανικά εργοστάσια αυξήθηκαν 2,5% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Η γερμανική οικονομία βασίζεται στην εγχώρια ζήτηση, που ευνοείται από το χαμηλό ποσοστό – ρεκόρ της ανεργίας, για να ανακάμψει μετά τη συρρίκνωσή της στο δεύτερο τρίμηνο του 2014.

 

Εξακολουθεί να αντιμετωπίζει, ωστόσο, εμπόδια από την εύθραυστη και μη ομοιόμορφη ανάκαμψη στην Ευρωζώνη και την πολιτική ένταση με τη Ρωσία. Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν μία μεικτή εικόνα για τη γερμανική οικονομία. Ενώ ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε τον Νοέμβριο, για πρώτη φορά στο τελευταίο 7μηνο, ο μεταποιητικός τομέας και ο τομέας των υπηρεσιών αναπτύχθηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό 16 μηνών.

 

Η ισοτιμία του ευρώ δεν σημείωσε σημαντική μεταβολή και διαμορφωνόταν στα 1,2375 δολάρια, ενώ η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων υποχώρησε 2 μονάδες βάσης στο 0,757%.