Γερμανία καλεί ΗΠΑ – Ρωσία να μην εμπλακούν σε μεταξύ τους «πόλεμο» στη Συρία

germania-shmaia1

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ κάλεσε Ουάσινγκτον και Μόσχα να αποφύγουν κάθε ενδεχόμενο η στρατιωτική εμπλοκή τους στη Συρία να μετατραπεί σε μια άμεση ρωσοαμερικανική σύγκρουση.

«Πρέπει να προτρέψουμε τις ΗΠΑ και τη Ρωσία προκειμένου οι αντίστοιχες στρατιωτικές εμπλοκές τους στη Συρία να μην διεξάγονται με τέτοιο τρόπο ώστε εντέλει να μετατραπούν σε μια σύγκρουση ανάμεσά τους», ανέφερε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, μιλώντας ενώπιον της Μπούντεσταγκ, ομοσπονδιακής κάτω Βουλής της Γερμανίας.

Στην ομιλία του για τον απολογισμό της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, ο κ. Στάινμαϊερ υπενθύμισε την αποτυχία των διπλωματών να βρουν πεδίο συνεννόησης για την διευθέτηση της σύγκρουσης η οποία σπαράσσει τη Συρία εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια.

Ακόμη υπογράμμισε ότι είναι «σαφές πως πρέπει να δοθεί μάχη εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων», αλλά η διευθέτηση του πολέμου στη Συρία «δεν περνάει από τα πεδία των μαχών».

Η Μόσχα και η Ουάσινγκτον αναμένεται να διεξαγάγουν νέο κύκλο συνομιλιών στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να αποφευχθούν εμπλοκές μεταξύ των πολεμικών αεροσκαφών τους στον εναέριο χώρο της Συρίας.

Οι ΗΠΑ ηγούνται ευρέος συνασπισμού ο οποίος βομβαρδίζει εδώ και πάνω από έναν χρόνο στη Συρία και στο Ιράκ τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ενώ η Ρωσία επενέβη την 30ή Σεπτεμβρίου στον πόλεμο στη Συρία, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει το καθεστώς του συμμάχου της, προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Η Δύση κατηγορεί τη Μόσχα ότι οι βομβαρδισμοί της ρωσικής αεροπορίας έχουν στόχο πρωτίστως τους μετριοπαθείς Σύρους αντάρτες, κάτι που η ρωσική κυβέρνηση διαψεύδει.