Γερμανικά ΜΜΕ: Είναι βάρος για τον Τσίπρα ο Βαρουφάκης;

Στο έλλειμμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ευρωπαίους εταίρους της επανέρχονται οι σχολιαστές του τύπου. «Σαν ατίθασοι τινέιτζερ οι Έλληνες».

 

Στη δυσαρέσκεια των εταίρων απέναντι στο πρόσωπο του Γιάνη Βαρουφάκη εν όψει του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας εστιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Και διαπιστώνει μεγαλύτερη δυσαρέσκεια προς την Ελλάδα σε σχέση με την τελευταία συνάντηση των 18 υπουργών Οικονομικών στις 20 Φεβρουαρίου.

 

«Σαν να μην τον αφορά η συμφωνία»

«Το χάσμα εμπιστοσύνης, για το οποίο έκαναν λόγο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε και ο επικεφαλής του Eurogroup Ντάισελμπλουμ, έχει μεγαλώσει, διαπιστώνουν στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο. Με το να θέτει ο Γιάνης Βαρουφάκης συνέχεια σε αμφισβήτηση το περιεχόμενο της συμφωνίας κατέστρεψε το κλίμα συναίνεσης ανάμεσα στους υπουργούς. Γιατί ακόμη κι όταν η κρίση του ευρώ ήταν στο απόγειό της, όλοι οι υπουργοί είχαν συμφωνήσει ό,τι αποφασιζόταν στις Βρυξέλλες, να το υποστηρίζουν και στις χώρες τους παρά τις εσωτερικοπολιτικές δυσκολίες. Όμως ο έλληνας υπουργός εμφανίζεται στις συνεντεύξεις του σαν μην τον αφορά η συμφωνία».

 

Ο αρθρογράφος επικαλούμενος πηγές των Βρυξελλών υποστηρίζει ότι ο Ντάισελμπλουμ διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία όχι με τον Βαρουφάκη αλλά απευθείας με τον Τσίπρα. Μάλιστα την αποφασιστική εβδομάδα των διαπραγματεύσεων ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών δεν συνάντησε καν τον έλληνα ομόλογό του, αλλά τηλεφωνούσε στον Αλέξη Τσίπρα. «Το ότι ο έλληνας πρωθυπουργός προσλαμβάνει τον υπουργό ως πρόβλημα φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από το δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, σύμφωνα με το οποίο του επέβαλε ‘σιωπητήριο’ και του απαγόρευσε να δίνει κι άλλες συνεντεύξεις, ενώ έχει τοποθετήσει δίπλα του τον Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος τουλάχιστον ξέρει να συμπεριφέρεται».

 

«Σαν ατίθασοι τινέιτζερ οι Ελληνες»

Σε ό,τι αφορά τον ευρωπαϊκό τύπο η δανική εφημερίδα Jyllands Posten αναφέρεται στις εντάσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Γερμανία. «Οι Έλληνες, τουλάχιστον αυτοί που δίνουν τον τόνο, συμπεριφέρονται σαν ατίθασοι τινέιτζερ, παρά το ότι από καιρό θα έπρεπε να φέρονται ως ενήλικοι. Για το ότι εδώ και χρόνια η Ελλάδα κινείται στο χείλος της χρεοκοπίας, δεν φταίει το καπιταλιστικό σύστημα, το ΔΝΤ, η υπόλοιπη Ευρώπη και σε κάθε περίπτωση η Γερμανία. Αλλά ούτε η Μέρκελ και ο Σόιμπλε, που οι Έλληνες τους παρομοιάζουν με ναζί. Και οι δύο έχουν συμπεριφερθεί υποδειγματικά απέναντι στους Έλληνες».

 

Η ισπανική εφημερίδα El Pais καταγγέλλει τη στάση του Τσίπρα. «Ο ισχυρισμός του έλληνα πρωθυπουργού ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία εξύφαναν συνομωσία για να παγιδεύσουν την κυβέρνησή του είναι απαράδεκτος. Τέτοιο ισχυρισμοί απευθύνονται ασφαλώς σε εσωτερικό ακροατήριο, αλλά δεν δικαιολογούνται. Αλλά και η ισπανική αντίδραση στην κατηγορία προδίδει αδεξιότητα. Αντί η Μαδρίτη να παραπονεθεί επισήμως στις Βρυξέλλες, αφέθηκε σε λόγια ειρωνείας. Όποιος εκμεταλλεύεται την ευρωπαϊκή πολιτική για εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες, μόνο ο ίδιος βλάπτεται. Δεν είναι απορίας άξιο, που η Ισπανία διαθέτει στην ΕΕ λιγότερη επιρροή από ό,τι η Πολωνία. Μαδρίτη και Αθήνα θα πρέπει να μην συνεχίσουν την παιδιάστικη διαμάχη τους».

 

Πηγή: Deutsche Welle