Γερμανικά ΜΜΕ: Ποιος θέλει μια Βενεζουέλα στο Αιγαίο;

Η πολυαναμενόμενη λίστα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκεται στο μικροσκόπιο του γερμανικού τύπου. Οι σχολιαστές κάνουν λόγο για «δούναι και λαβείν», υπογραμμίζοντας τις σημαντικές παραχωρήσεις της Ελλάδας.

 

Ο γερμανικός τύπος σχολιάζει τη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της μετά την αποστολή της πολυαναμενόμενης λίστας μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση, που έλαβε χθες το «πράσινο φως» του Γιούρογκρουπ.

 

Η Süddeutsche Zeitung εκτιμά ότι «στην ουσία δεν έχει επιλυθεί ακόμη απολύτως τίποτα, αλλά αμφότερες οι πλευρές αγόρασαν σε πρώτη φάση τέσσερεις μήνες χρόνο. Μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να υπάρχει ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας». Η εφημερίδα του Μονάχου ασκεί κριτική στη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ και σχολιάζει: «Αν μια σοσιαλιστική κυβέρνηση απαρνείται ‘νεοφιλελεύθερες’ μεταρρυθμίσεις, αν ξοδεύει χρήματα που δεν διαθέτει, τότε θα καταλήξει σε ένα σύστημα σαν αυτό της Βενεζουέλας, με διψήφιο δείκτη πληθωρισμού και αυξανόμενες κοινωνικές ταραχές. Δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να αναλογιστεί κανείς τους κινδύνους που θα δημιουργούσε για την υπόλοιπη Ευρώπη στο πεδίο της ασφάλειας μία Βενεζουέλα στο Αιγαίο – ανάμεσα στα Βαλκάνια, την Τουρκία, την Εγγύς Ανατολή και διαρκώς αντιμέτωπη με τον πειρασμό να ζητήσει βοήθεια από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αποδυναμώνοντας έτσι ακόμη περισσότερο την Ευρώπη».

 

Για «δούναι και λαβείν» μεταξύ Αθήνας και εταίρων κάνει λόγο η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση περιόρισε τη ρητορική της οξύτητα δείχνει ότι υιοθετεί ρεαλιστικότερη στάση, αποφεύγοντας αντιπαραθέσεις από τις οποίες, όπως λέει, «έχει μόνο να χάσει». Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν διατύπωσε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, αλλά προφανώς, μετά από μία επώδυνη διαδικασία εκμάθησης, λαμβάνει υπόψη της τις θέσεις των εταίρων της. Πάνω σε αυτό μπορεί να χτίσει κανείς. Επιτέλους δημιουργείται και πάλι εμπιστοσύνη, επιτέλους προσπαθεί η Ελλάδα να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία».

 

«Ο Τσίπρας θέτει τέλος στην ταπείνωση»

H εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit γράφει στη διαδικτυακή της έκδοση ότι «ο Τσίπρας θέτει τέλος στην ταπείνωση», σχολιάζοντας τη συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους της. Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων, «ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να μην κατάφερε να εξορίσει την τρόικα από τη χώρα, όπως είχε υποσχεθεί πριν από τις εκλογές. Όμως, πέτυχε στις διαπραγματεύσεις έναν καλό συμβιβασμό με την ΕΕ. Οι μεταρρυθμίσεις δεν θα υπαγορεύονται πλέον μόνο από έξω, αλλά θα σχεδιάζονται σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση. Επιπλέον, για πρώτη φορά σε αυτήν την κρίση η Ελλάδα καταπιάνεται με τα κοινωνικά και ανθρωπιστικά προβλήματα, τα οποία εξαπλώνονται μετά από έξι χρόνια ύφεσης».

 

Η Tageszeitung (TAZ) του Βερολίνου υπογραμμίζει τις ευρείες παραχωρήσεις που αναγκάστηκε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές της, όπως αυτές αποτυπώνονται στο σχέδιο μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκε από το Γιούρογκρουπ. Όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης «έπρεπε να ‘αναποδογυρίσουν’ το πρόγραμμά τους. Αντί μίας κοινωνικής, πραγματοποιούν μία φιλελεύθερη στροφή – όπως ακριβώς το ζήτησαν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και οι δογματικοί του συνάδελφοι στο Γιούρογκρουπ. Αυτό δεν οφείλεται σε έλλειψη βούλησης του Τσίπρα ή του Βαρουφάκη. Οι πολιτικοί τους αντίπαλοι είναι απλά πανίσχυροι».

 

«Η ευκαιρία του Τσίπρα»

Με αφορμή τις εσωκομματικές τριβές που παρουσιάστηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συμφωνία Ελλάδας – εταίρων, η οικονομική εφημερίδα Handelblatt σχολιάζει ότι ενώ ο έλληνας πρωθυπουργός «αναγνώρισε προφανώς οριστικά την πραγματικότητα, πολλά στελέχη του κόμματός του παραμένουν ακόμη προσκολλημένα στα όνειρα που είχε καλλιεργήσει το ίδιο το κόμμα στον προεκλογικό αγώνα. Η ακροαριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει ήδη να εξεγείρεται, εφιστά την προσοχή σε ‘κόκκινες γραμμές’, οι οποίες δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να παραβιαστούν. Εδώ έγκειται τώρα η πρόκληση για τον Τσίπρα, αλλά και η ευκαιρία του. Αν δεν μείνει μόνο στις εξαγγελίες, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, αλλά εφαρμόσει πράγματι τα σχέδια που έχουν εκπονηθεί, θα μπορούσε να ξυπνήσει την Ελλάδα από τη μεταρρυθμιστική αδράνεια και να σπάσει επιτέλους τις αγκυλωμένες δομές».

 

Η Die Welt του Βερολίνου στηλιτεύει τη διαχρονική λογική των ελληνικών κυβερνήσεων να «κλείνουν τα μάτια και να συνεχίζουν να κάνουν ό,τι έκαναν», όπως σχολιάζει. Ο αρθρογράφος ασκεί δριμεία κριτική στον έλληνα πρωθυπουργό, εκτιμώντας ότι «η ‘κάπως καλύτερη συμφωνία’ του δεν αλλάζει καθόλου τη φτώχεια, τις πελατειακές σχέσεις, τον οικονομικό μαρασμό και δεν αλλάζει απολύτως τίποτα ως προς την έλλειψη ρευστότητας. Το μεγάλο ελληνικό συρτάκι χρέους φαντάζει αυτή την ώρα ως το μοναδικό σταθερό μέγεθος σε μία Ευρώπη της διαρκούς κρίσης».

 

Πηγή: Deutsche Welle