Γερμανικά ΜΜΕ: Ψηφοφορία σε κλίμα δυσαρέσκειας

Αντιδράσεις και σχόλια προκαλεί στον γερμανικό Τύπο το ζήτημα της Ελλάδας. Εκφράζονται αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των δανείων, ενώ υπογραμμίζεται η δυσαρέσκεια του Βερολίνου έναντι της ελληνικής κυβέρνησης.

 

Πληθώρα σχολίων και θυελλώδεις συζητήσεις στον τύπο, στο γερμανικό αναγνωστικό κοινό και στον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας προκαλεί το ζήτημα της Ελλάδας με αφορμή τη σημερινή ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο, που δίνει το «πράσινο φως» για την παράταση του ελληνικού δανειακού προγράμματος.

 

Για «δυσαρέσκεια στο Βερολίνο για τον έλληνα υπουργό Οικονομικών» κάνει λόγο το πρωτοσέλιδο της Frankfurter Allgemeine Zeitung με αφορμή τις δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη περί ανάγκης να αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος. Η Süddeutsche Zeitung, στο δικό της πρωτοσέλιδο σημειώνει ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης αφήνει «άναυδο» τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και προκαλεί ενόχληση στην ένωση των χριστιανικών κομμάτων. Ωστόσο, όπως αναφέρει, «ο κυβερνητικός συνασπισμός θα εγκρίνει τη βοήθεια».

 

Έκκληση για πολιτική ειλικρίνεια

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνει σε σχόλιό της ότι «απέναντι στην πλειοψηφία του γερμανικού κοινοβουλίου βρίσκεται μία πλειοψηφία της κοινής γνώμης, η οποία λέει ήδη: ως εδώ και μη παρέκει. Η υπομονή και η προθυμία για έμπρακτη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα τείνουν στο τέλος τους. Ως εκ τούτου, στη μεγάλη πλειοψηφία της ψηφοφορίας του Βερολίνου εμπεριέχεται και ένας μεγάλος κίνδυνος: να το παρεξηγήσουν οι Έλληνες», σημειώνει η εφημερίδα.

 

«Πολιτικοί, να είστε ειλικρινείς μαζί μας!», γράφει το πρωτοσέλιδο της Die Welt, καλώντας τους γερμανούς πολιτικούς να πουν την αλήθεια στους πολίτες. Όπως παρατηρεί: «Σίγουρα, ο υπουργός Οικονομικών μας διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να εκταμιευθεί έστω κι ένα ένα ευρώ βοήθειας αν η Αθήνα δεν έχει εκπληρώσει προηγουμένως τις δεσμεύσεις της. Ωστόσο, και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε γνωρίζει ότι ούτε η καλύτερη κυβέρνηση του κόσμου δεν θα μπορούσε να επιλύσει μέχρι τον Απρίλιο ούτε ένα από τα θέματα (σ.σ. που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση) (…) Κανείς, πραγματικά κανείς, δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση στο τέλος της τετράμηνης προθεσμίας». Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, «προφανώς ο κ. Σόιμπλε ελπίζει ότι κανείς δεν θα θυμάται πια τον Απρίλιο τις υποσχέσεις του».

 

«Bοήθειες που δεν βοηθούν»

Για «βοήθειες που δεν βοηθούν» κάνει λόγο η Tageszeitung του Βερολίνου. Όπως σχολιάζει μεταξύ άλλων, «Δεν γίνεται καμία συζήτηση περί υπερεθνικής αλληλεγγύης εκ μέρους όλων των Ευρωπαίων. Το μόνο ζήτημα είναι αν η Ελλάδα ‘έχει κάνει τα μαθήματά της’, με βάση τα οποία ο δάσκαλος θα εγκρίνει την προαγωγή της. (…) Με τον τρόπο που δίνεται αυτή η βοήθεια, η αποτυχία της αργότερα είναι βέβαιη», σημειώνει η εφημερίδα, εκτιμώντας ότι εντός λίγων μόλις μηνών η Ελλάδα θα βρεθεί και πάλι σε οικονομικό αδιέξοδο.

 

Με νέα πρόκληση επανέρχεται η εφημερίδα Bild. Μετά τη χθεσινή της δράση, με την οποία καλούσε τους αναγνώστες να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην έγκριση της παράτασης του ελληνικού προγράμματος από το γερμανικό κοινοβούλιο, η λαϊκή εφημερίδα δημοσιεύει σήμερα φωτογραφίες αναγνωστών που κρατούν το μεγάλο ‘ΟΧΙ’ του χθεσινού της φύλλου. Το σημερινό πρωτοσέλιδο σημειώνει σε εμφατικό τόνο ότι «οι αναγνώστες της Bild λένε ΟΧΙ!. Όχι άλλα δις. για την Ελλάδα».

 

Απαντώντας στην χθεσινή πρόκληση της Bild, η οποία καταδικάστηκε άμεσα από την Ένωση Γερμανών Δημοσιογράφων (DJV), η αριστερή Tageszeitung κυκλοφόρησε σήμερα με ένα «ΝΑΙ!» στις εσωτερικές τις σελίδες, καλώντας τους αναγνώστες που συμφωνούν με τη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα και θεωρούν, όπως γράφει χαρακτηριστικά, «εμετική» την εκστρατεία της Bild, να φωτογραφηθούν με το «ΝΑΙ!», αποστέλλοντας στη συνέχεια τις «σέλφις» με τα στοιχεία τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Bild.

 

Πηγή: Deutsche Welle