Γερμανικός Τύπος: «Η χρηματαγορά στην Ελλάδα ζει το μεγαλύτερο κραχ από το 1987»

Ο φόβος για επιστροφή της ελληνικής κρίσης προκαλεί τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 27 ετών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, επισημαίνει ο γερμανικός Τύπος.

 

«Η χρηματαγορά στην Ελλάδα ζει το μεγαλύτερο κραχ από το 1987» μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισημαίνοντας ότι «η προαναγγελία πρόωρων προεδρικών εκλογών υπέθαλψε την αβεβαιότητα».

 

Σύμφωνα με την ανταπόκριση υπάρχει «φόβος, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αριστερής αντιπολίτευσης, που προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, θα μπορούσε να ανέλθει στην εξουσία. Το κόμμα θέλει να αυξήσει μισθούς και συντάξεις στα προ κρίσης επίπεδα και επιπλέον θέλει να επιτύχει ένα δεύτερο κούρεμα χρέους για την Ελλάδα».

 

Η οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche κάνει λόγο για «τη μεγαλύτερη πτώση στο χρηματιστήριο από την κρίση της Lehman Brothers». Επισημαίνει μάλιστα ότι ειδικά ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε κατά σχεδόν 16%, ενώ οι επενδυτές αρχίζουν να «ξεφορτώνονται» τα ελληνικά ομόλογα. Μιλώντας στη Wirtschaftswoche.

 

ο αναλυτής της τράπεζας Nordea Bank Γιαν φον Γκέριχ, τονίζει ότι σε περίπτωση πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα είναι πενιχρές οι πιθανότητες νίκης του κυβερνητικού συνασπισμού και δηλώνει: «Αυτό θα μπορούσε να τερματίσει την οικονομική ανάκαμψη. Και αν δείτε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείεται να αρχίσουν οι αμφιβολίες για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη».

 

Κραχ στο χρηματιστήριο λόγω του φόβου για πρόωρες εκλογές» επιγράφεται ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD). Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ARD «ο Σαμαράς υπολογίζει ότι μεμονωμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές θα στηρίξουν τον υποψήφιό του (για την προεδρία της Δημοκρατίας) και δεν αποκλείεται να του βγει το στοίχημα αυτό, καθώς οι βουλευτές αυτοί φοβούνται ότι θα χάσουν την έδρα τους σε περίπτωση νέων εκλογών». Ωστόσο η έκβαση του εγχειρήματος παραμένει αβέβαιη, τονίζεται.

 

Για πολλούς επενδυτές- και για την τρόικα- μία εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί «σενάριο τρόμου» αναφέρεται στην ανταπόκριση. «Και αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει κατηγορηματικά τους όρους που θέτει η τρόικα ως αντάλλαγμα για το πρόγραμμα βοήθειας. Επιπλέον, σε περίπτωση εκλογικής νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ζητήσει ένα νέο κούρεμα για το ελληνικό χρέος».

 

Πηγή: Deutsche Welle