Για τα φώτα LED το Νόμπελ Φυσικής

Δύο Ιάπωνες και ένας Αμερικανός τιμήθηκαν με το Νόμπελ Φυσικής. Ο Ισαμου Ακασάκι και ο Χιρόσι Αμάνο, μαζί με τον επιστήμονα από τις Ηνωμένες Πολιτείες Σούτζι Νακαμούρα, κατέκτησαν το βραβείο για την εφεύρεση μιας νέας φιλικής προς το περιβάλλον πηγής φωτός που συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας, το LED.

 

Η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια εφεύρεση 20 ετών «που έχει όμως ήδη συνεισφέρει στην δημιουργία φωτός με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο, προς όφελος όλων».

 

«Με τη δημιουργία των λαμπτήρων LED έχουμε νέες εναλλακτικές, πιο αποτελεσματικές και με μεγαλύτερη διάρκεια πηγές φωτός συγκριτικά με αυτές του παρελθόντος», ανακοίνωσε η Ακαδημία, η οποία βράβευσε τους νικητές με το ποσό των 1,1 εκατομμυρίων δολαρίων.

 

Ο Ακασάκι, 85 ετών, ο οποίος εργάζεται στο ιαπωνικό πανεπιστήμιο Μέιτζο, διεξήγαγε τις έρευνές του με τον Αμάνο, ο οποίος έχει γεννηθεί το 1960, στο πανεπιστήμιο της Ναγκόγια. Ο Νακαμούρα, ο οποίος έχει γεννηθεί το 1954 στην Ιαπωνία και είναι σήμερα ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα, εργαζόταν πάνω στο ίδιο θέμα σε μια μικρή ιαπωνική επιχείρηση.

 

«Είναι απίστευτο», δήλωσε ο Νακαμούρα, όταν πληροφορήθηκε τη βράβευσή του. Τον ξύπνησαν στις 3 π.μ. (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) στην Καλιφόρνια και μίλησε τηλεφωνικά σε δημοσιογράφους. Οι οργανωτές δεν κατάφεραν να έρθουν αμέσως σε επαφή με τον Χιρόσι Αμάνο, ο οποίος βρισκόταν σε πτήση από την Ιαπωνία στη Γαλλία, δήλωσε ο Στέφαν Νόρμαρκ, γραμματέας της Ακαδημίας.

 

Η απονομή του βραβείου θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη.