Γιάννης Μπουτάρης: Προτείνει μήνυση κατά του ελληνικού δημοσίου

Να εξεταστεί σοβαρά εκ μέρους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) το ενδεχόμενο να ασκηθεί προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά του ελληνικού δημοσίου για παράβαση του Συντάγματος ζητά ο Γιάννης Μπουτάρης, με αφορμή τις διαρκείς περικοπές των πόρων που κατευθύνονται προς την τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Μιλώντας χθες από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ο κ. Μπουτάρης επεσήμανε ότι πλέον οι δήμαρχοι αδυνατούν να ασκήσουν τα καθήκοντα τους, λόγω της υποχρηματοδότησης των ΟΤΑ, αλλά και λόγω των ασφυκτικών ελέγχων στους οποίους υποβάλλονται οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τα δημοτικά συμβούλια.

“Η υποβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν οι δήμοι προς τους πολίτες είναι ακριβώς το αποτέλεσμα αυτής της ελλιπούς χρηματοδότησης. Εξάλλου, τη μισή ημέρα είμαστε αναγκασμένοι να την περνάμε με δικηγόρους, αφού οι αποφάσεις μας πηγαινοέρχονται ανάμεσα στην αποκεντρωμένη διοίκηση και στην επίτροπο του ελεγκτικού συνεδρίου, που και αυτοί πολλές φορές δεν συμφωνούν μεταξύ τους”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη” Τριαντάφυλλος Μηταφίδης είχε ζητήσει την έκδοση ψηφίσματος, ώστε το δημοτικό συμβούλιο να εκφράσει την αντίθεσή του στις νέες περικοπές πόρων προς την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως αυτές αποτυπώνονται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015.

Ο κ. Μηταφίδης πρότεινε μεταξύ των άλλων να διατεθούν 2 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ για την εκπόνηση ενός επιχειρησιακού προγράμματος για τους ΟΤΑ. Για το θέμα των ψηφισμάτων, μετά από κριτική που άσκησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρος Καλαφάτης, ο Γιάννης Μπουτάρης επεσήμανε πως “ορισμένες φορές αισθάνομαι ότι πρέπει να προχωρούμε σε περισσότερο ακτιβιστικές ενέργειες”.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ

 

Κριτική εφ’ όλης της ύλης άσκησε στη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη ο Σταύρος Καλαφάτης. Η αρχή έγινε από το θέμα του μετρό, με τον Σταύρο Καλαφάτη να μέμφεται τον Γιάννη Μπουτάρη γιατί δεν υπήρξε εκπροσώπηση του δήμου στη συζήτηση που οργανώθηκε πρόσφατα για το θέμα με πρωτοβουλία του Απόστολου Τζιτζικώστα.

Ο Γιάννης Μπουτάρης υπενθύμισε ότι την ημέρα εκείνη ο ίδιος απουσίαζε στην Αυστραλία, υπογραμμίζοντας δηκτικά ότι “σε θέματα πολιτικής εκμετάλλευσης για το μετρό εμείς δεν μπαίνουμε”.
“Εσείς αρχίσατε να μιλάτε για το μετρό προεκλογικά βασιζόμενοι στα λεγόμενα του Σιμόπουλου, που αποδείχθηκαν ψέματα”, πρόσθεσε ο κ. Μπουτάρης, τονίζοντας ότι, όπως επιβεβαιώθηκε από τις τελευταίες εξελίξεις, ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν είχε καμία ευθύνη για τις καθυστερήσεις του έργου. Ο δήμαρχος, εξάλλου, επεσήμανε ότι ο ίδιος είχε ταχθεί εξαρχής κατά του έργου του μετρό, υποστηρίζοντας τη λύση του τραμ.

Ο κ. Καλαφάτης επιτέθηκε στο Γιάννη Μπουτάρη για την απουσία εκπροσώπησης του δήμου Θεσσαλονίκης σε διάφορες εκδηλώσεις που οργανώνονται στην πόλη. Υποδείξεις για το πώς πρέπει να λειτουργούμε δεν θα δεχτούμε”, είπε σε αυστηρό ύφος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
 

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΡΑΓΚΟ ΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ»

 

Οι κόντρες μεταξύ Γιάννη Μπουτάρη και Σταύρου Καλαφάτη συνεχίστηκαν και στο πεδίο της προετοιμασίας του εορταστικού σκηνικού που θα διαμορφωθεί στην πόλη ενόψει των Χριστουγέννων.

“Είναι τραγικό είκοσι μέρες πριν τα Χριστούγεννα να φέρνετε προς έγκριση το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων. Εγώ νόμιζα ότι αναφερόσασταν στα επόμενα Χριστούγεννα”, σημείωσε με νόημα ο κ. Καλαφάτης, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή ότι η λειτουργία χριστουγεννιάτικης αγοράς στον άξονα της Αριστοτέλους θα διαμορφώσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, εξάλλου, διαμαρτυρήθηκε για την απουσία οποιασδήποτε μέριμνας για τις περιοχές εκτός του κέντρου. “Μόνο το κέντρο υπάρχει; Οι υπόλοιπες περιοχές τι είναι, ξεχασμένη πολιτεία;”, διερωτήθηκε ο κ. Καλαφάτης, για να πάρει την απάντηση του Γιάννη Μπουτάρη ότι “δεν υπάρχει φράγκο για διακόσμηση”.

 

Πηγή: Μακεδονία