Γιάννης Σαρίδης: Η πραγματική σας ευθύνη, η πολιτική σας ευθύνη είναι τεράστια ,είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που παραδέχεστε

Πεντακόσιοι νεκροί σε πέντε μέρες . Ένα μικρό χωριό . Δεν πέσατε απλά μόνο έξω . Θα εξηγηθώ και θα καταλήξω .

Στις 12 με 14 Οκτωβρίου η διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ υπολόγισε δραματική αύξηση των φορέων του covid της πόλης της Θεσσαλονίκης κατά 290% .

Τα κρούσματα της Θεσσαλονίκης το χρονικό διάστημα από 5 έως 12 Οκτωβρίου κυμαινόντουσαν από 2 έως 6 . Τα τεστ όμως το ίδιο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα είχαν μειωθεί για άγνωστο λόγο . ( υπάρχουν τα στοιχεία).

Κατά την βιβλιογραφία χρειάζονται πέντε με επτά ημέρες για να εκδηλωθεί η νόσος από την αρχική της μετάδοση, επομένως στις 14/10 υπήρχαν βάση της έρευνας του ΑΠΘ ενεργά και ασυμπτωματικά κρούσματα στην πόλη που δεν είχαν εντοπιστεί και ανακοινωθεί .

Στις 17/10 ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ 63 κρούσματα στην πόλη της Θεσσαλονίκης . Στο δελτίο τύπου παρά την έρευνα του ΑΠΘ γίνεται αναφορά για ΄΄ ήπιες αυξητικές τάσεις ΄΄

Στις 19/10 η Ελλάδα παίρνει το υγειονομικό παράσημο από τον ΠΟΥ για τις επιδόσεις του πρώτου κύματος .

Στις 21/10 ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ 181 κρούσματα στην θεσσαλονίκη . Η ερευνα του ΑΠΘ επιβεβαιώνεται .

Στις 22/10 νέα ερεύνα του ΑΠΘ υπολογίζει αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης κατά 500% σε σχέση με την ημερομηνία αναφοράς που ήταν η 12/10.

Ήτοι στις 22/10 το ιικό φορτίο ήταν πέντε φορές παραπάνω .

Στις 22/10 ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει 125 κρούσματα ενώ οι μετρήσεις του ΑΠΘ έδειχναν ότι σε μια βδομάδα τα νούμερα θα ήταν τεράστια .

Στις 30/10 προχωράτε σε lock down .Οκτώ μέρες μετά. Μια βδομάδα κατά την οποία κοιτάζατε την επιδημία να καλπάζει και κάνατε συμβούλια και τηλεδιασκέψεις.

Στις 3/11 τρεις μέρες μετά το lockdown νέα ερεύνα της διεπιστημονικής ομάδας του ΑΠΘ υπολογίζει αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης κατά 1000% σε σχέση με την ημερομηνία αναφοράς που ήταν η 12/10 .

Η πόλη είχε χάσει την μάχη. Ο ιός είχε μπει στα σπίτια της πόλης. Ήταν ήδη σε εξέλιξη η μάχη του ΕΣΥ .

Αφήσατε την Θεσσαλονίκη μια βδομάδα απροστάτευτη από την αντίστροφη μέτρηση ( μετρήσεις 22/10 ) και 16 μέρες από το καμπανάκι του συναγερμού ( μετρήσεις 14/10 ) .

Μια βδομάδα αφήσατε όλες τις εστίες υπερμετάδοσης ανεξέλεγκτες . Που ήταν η πολιτεία τότε ; Τότε που την χρειάζονταν η πόλη ; Απών όλοι . Δήμος , Περιφέρεια , Κυβέρνηση.

Δεν σταματήσατε όμως εκεί . Δεν προετοιμάσατε όπως είχατε ευθύνη το σύστημα Υγείας της πόλης . Το αφήσατε να αντιμετωπίσει εκατοντάδες μελλοντικά κρούσματα, κρούσματα που όλες οι μετρήσεις έδειχναν ότι θα είχαμε , χωρίς να κάνετε τίποτα . Απλοί θεατές .

Δεν σκεφτήκατε καν πως αυτό το δυναμικό φαινόμενο θα εξαπλωνόντανε έξω από την πόλη στους γειτονικούς νομούς λόγω ότι η Θεσσαλονίκη αποτελεί οικονομικό κέντρο αλλά και λόγω του γεγονότος ότι οι Θεσσαλονικείς επισκέπτονται σχεδόν καθημερνά τους όμορους νομούς είτε για επαγγελματικούς σκοπούς , είτε για αναψυχή .

Δεν σκεφτήκατε καν ότι τα νοσοκομεία των όμορων περιοχών επειδή είχαν τραγικές ελλείψεις σε κρεβάτια , προσωπικό , κλίνες ΜΕΘ δεν θα άντεχαν και το βάρος θα έπεφτε πάλι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης .

Ο περίφημος σχεδιασμός κορυφώθηκε με την επιλογή να παραμείνουν μετά το lockdown τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανοιχτά με αποτέλεσμα συμπτωματικοί νέοι να συνεχίζουν την διασπορά του ιού .

Υπεύθυνος δεν είσαι μόνο όταν κάνεις κάτι . Υπεύθυνος είσαι και για όσα δεν κάνεις ενώ είχες την ευθύνη να κάνεις .

Όχι . Δεν πέσατε απλά έξω. Με μια έκφραση επικοινωνιακή της αλάνας δεν θα πάρετε εύκολα όπως επιδιώκεται την συγνώμη της Θεσσαλονίκης .

Η πραγματική σας ευθύνη, η πολιτική σας ευθύνη είναι τεράστια ,είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που παραδέχεστε , πολύ πολύ μεγαλύτερη από αυτή που σας αποδίδεται από τα ΜΜΕ . Ο όρος “πολιτική εγκληματική αμέλεια ” αν υπήρχε , θα σας άξιζε .

Σε αυτό κατέληξα . !!!

( ΕΙς μνήμη του Βασίλη Σωτηρίου )