Γιατί έκλεισε η Εθνική Οδός στη Μαλακάσα -Να βρεθούν οι υπεύθυνοι ζήτησε ο Μητσοτάκης

Απίστευτη ταλαιπωρία, ατελείωτες ουρές και γενικότερα μεγάλη σύγχυση ήταν η εικόνα που επικράτησε χθες επί της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της Μαλακάσας.

Ο κεντρικός οδικός άξονας της χώρας παρέμεινε κλειστός με εντολή της Τροχαίας για σχεδόν πέντε ολόκληρες ώρες. Μπορεί η κακοκαιρία να ήταν ο κύριος λόγος της αναστάτωσης που προκλήθηκε, ωστόσο και ο ανθρώπινος παράγοντας έκανε το έργο της Τροχαίας και των αρμόδιων ακόμα δυσκολότερο.

Συγκεκριμένα, η Τροχαία Εθνικών Οδών είχε ανακοινώσει την απαγόρευση την κίνηση των μεγάλων φορτηγών στην Ε.Ο. λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης και του παγετού που είχε δημιουργηθεί σε πολλά σημεία του αυτοκινητόδρομου, ωστόσο οδηγοί φορτηγών αψήφισαν τους κινδύνους που εγκυμονούσαν με αποτέλεσμα στιγμές αργότερα νταλίκες να διπλώσουν στα δύο. Ετσι, έκλεισαν τον δρόμο, ενώ από καθαρή τύχη δεν υπήρξε κάποιο σοβαρό ατύχημα.

Βίντεο: Νταλίκες δίπλωσαν στο ύψος της Μαλακάσας
Τα βίντεο που δημοσιεύει η ιστοσελίδα lamiareport.gr είναι χαρακτηριστικά της κατάστασης που επικράτησε για ώρες επί της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας.

Στο ύψος της Μαλακάσας από τις 14:00 το μεσημέρι η χιονόπτωση άρχισε να γίνεται έντονη, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες να κρατηθεί ανοικτός ο αυτοκινητόδρομος. Η τροχαία προκαλούσε επανειλημμένα τεχνητές ανασχέσεις τις κυκλοφορίας για να διευκολύνει τα εκχιονιστικά μηχανήματα, ωστόσο λίγο μετά τις 17:00 η κατάσταση χειροτέρεψε.

Συνεπώς η κυκλοφορία διακόπηκε στα διόδια των Αφιδνών για όσους κατευθύνονταν προς Λαμία και στα Διόδια των Θηβών για όσους κατευθύνονταν προς Αθήνα. Σημειώνεται ότι δόθηκε η δυνατότητα στους οδηγούς να επιστρέψουν προς τα πίσω. Παρόλα αυτά παρότι στα διόδια των Αφιδνών επετράπη η ελεύθερη διέλευση η Ε.Ο μετατράπηκε σε ένα απέραντο πάρκινγκ. Το πρόβλημα έγινε ακόμα μεγαλύτερο από τα φορτηγά που είχαν σταθμεύσει στις λωρίδες έκτακτης κυκλοφορίας, καθώς είχε απαγορευτεί από νωρίς το πρωί η κυκλοφορία τους.

Παρέμβαση Μητσοτάκη για να καταλογιστούν ευθύνες
Κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, οι δύο αρμόδιοι Υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής και Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοίδης κινούν όλες τις διαδικασίες για να διερευνηθεί τι έφταιξε για την ταλαιπωρία των πολιτών και το κλείσιμο της Εθνικής Οδού που προκάλεσε το πέρασμα της κακοκαιρίας.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Καραμανλής θα καλέσει τους υπεύθυνους της Νέας Οδού για εξηγήσεις, ενώ ο κ. Χρυσοχοΐδης διερευνά τυχόν παραλείψεις από την πλευρά της Τροχαίας.


Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/giati-ekleise-i-ethniki-odos-athinon-lamias-malakasa