Γιατί η Ελλάδα δεν συμμετείχε στη Διάσκεψη

Η Διάσκεψη της Βιέννης ήταν μεταξύ άλλων ένα μέσο πίεσης προς την Αθήνα προκειμένου να συνεργαστεί στo προσφυγικό, εκτιμά η Süddeutsche Zeitung. Σταϊνμάιερ: «Αυταπάτη η επίλυση του προβλήματος χωρίς την Ελλάδα».

ΦΩΤΟ: APA/H.FOHRINGER

ΦΩΤΟ: APA/H.FOHRINGER

Στη Βιέννη η Ελλάδα ήταν απούσα, αν και το πρόβλημα που συζητήθηκε με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αφορούσε κυρίως την Ελλάδα, τη συνεργασία δηλαδή των χωρών του λεγόμενου «βαλκανικού δρόμου» στο πεδίο της διαχείρισης του προσφυγικο. Αυτός ο δρόμος όμως ξεκινά από την Ελλάδα. Γιατί, λοιπόν, δεν κάθισε η χώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;

«Βαλκανικό Σένγκεν»

Το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε δύο εξηγήσεις. Αφενός, ότι επρόκειτο για ένα σταθερό σχήμα διασκέψεων, το λεγόμενο σχήμα του Ζάλτσμπουργκ, όπου όμως στο παρελθόν σε ορισμένες από αυτές δεν μετείχαν πάντα οι ίδιες χώρες και αφετέρου ότι εκείνο που λείπει δεν είναι οι διασκέψεις, αλλά η βούληση για συνεργασία, όπως φάνηκε και από το συμβούλιο κορυφής στο Άμστερνταμ.Προφανώς είναι αυτό που οδήγησε τις χώρες που συμμετείχαν να αφήσουν εκτός την Ελλάδα και τις ώθησε να συμφωνήσουν σε ένα «βαλκανικό Σένγκεν».Κι αυτό δεν έγινε από θυμό, αλλά με βάση τις εμπειρίες του περασμένου χρόνου. Ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Ζεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε χθες μετά τη διάσκεψη ότι η στενή συνεργασία με τις βαλκανικές χώρες δεν είναι προς το συμφέρον μόνο αυτών των κρατών, αλλά και ολόκληρης της ΕΕ προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις και να επιταχυνθεί μια ευρωπαϊκή λύση. Εννοούσε βέβαια πιέσεις προς την Ελλάδα.

«Εκτός τόπου και χρόνου το βέτο»

Το ότι και η Ελλάδα το αντελήφθη από αυτήν την οπτική γωνία φαίνεται και από τον τρόπο που αντέδρασε για τη μη συμμετοχή της στη διάσκεψη. Ήδη πολύ πριν την έναρξη των εργασιών η Αθήνα χρησιμοποίησε πολύ οξείς τόνους αμφισβητώντας ακόμη και τις φιλοδοξίες χωρών, όπως η ΠΓΔΜ και Σερβία, να γίνουν κάποτε μέλη της ΕΕ. Επ΄αυτού ο Ζεμπάστιαν Κουρτς είπε: «Απειλές για χρήση βέτο εναντίον της προσέγγισης των χωρών από τα Δυτικά Βαλκάνια στην ΕΕ ή αξιώσεων από την ΕΕ είναι εκτός τόπου και χρόνου». Και περιέγραψε δύο δρόμους για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης υπό μορφή διλήμματος: είτε την προώθηση των προσφύγων στην κεντρική Ευρώπη, όπως γίνεται μέχρι σήμερα σύμφωνα με την επιθυμία τους, είτε στο μέτρο του εφικτού τη διακοπή των μεταναστευτικών ροών. «Στόχος της διάσκεψης ήταν να δώσει μήνυμα ότι θέλουμε να σταματήσουμε κατά τα δυνατόν το μεταναστευτικό ρεύμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αυστριακός υπουργός

Βοήθεια σε οικονομικούς πόρους και προσωπικό

Σε κάθε περίπτωση η απουσία της Ελλάδας επικρίθηκε από τη Γερμανία. Σε συνέντευξή του προς την Rheinische Post ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ αποκάλεσε «αυταπάτη» τη στάση αυτή, εάν δηλαδή πιστεύει κανείς ότι μπορεί να λύσει το πρόβλημα χωρίς την Ελλάδα. «Για να επανακτήσει κανείς τον έλεγχο των προσφυγικών ροών η Ευρώπη χρειάζεται χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Συναντήσεις και αποφάσεις ερήμην αυτών των χωρών δεν μας φέρνουν πιο κοντά σε μια λύση». Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών είπε μάλιστα ότι στο πλαίσιο του πακέτου που διαπραγματεύεται η ΕΕ με την Τουρκία θα πρέπει να διατεθεί βοήθεια σε πόρους αλά και σε προσωπικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πηγή: Deutsche Welle