Γιατί το Μαξίμου ανέβασε ξαφνικά τους τόνους

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Η επιμονή του ΔΝΤ στην κάλυψη των ελλειμμάτων των επικουρικών ταμείων αποκλειστικά από τη μείωση των συντάξεων -την ώρα που η Άγκελα Μέρκελ στην τελευταία της συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα είχε ανάψει το πράσινο φως για μικρή αύξηση των εισφορών- και το πλήρες αδιέξοδο στα «κόκκινα» δάνεια ανάγκασαν χθες το Μαξίμου να προχωρήσει σε μία επιθετική κίνηση προκειμένου να φτάσει στον βασικό του στόχο, το κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι το τέλος Απριλίου.

Μετά από εντολή του Πρωθυπουργού οι δύο βασικοί διαπραγματευτές Ευκλ. Τσακαλώτος και Γ. Σταθάκης ανακοίνωσαν χθες ότι η κυβέρνηση θα φέρει τα δύο σχέδια νόμου -ασφαλιστικό και φορολογικό- προς συζήτηση την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Και επειδή η συζήτηση δεν θα γίνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, λένε κυβερνητικά στελέχη, και τα δύο ν/σ μπορεί να ψηφιστούν από την Ολομέλεια περί τα τέλη Απριλίου, υπάρχει χρόνος για μια συμφωνία με τους θεσμούς.

Προς αυτήν την κατεύθυνση θα είναι και η σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού στις 19:00 στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, στο Παρίσι, με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και το γεύμα εργασίας αύριο Πέμπτη στο Στρασβούργο με τον Μάρτιν Σουλτς.

Σύμφωνα με στέλεχος του Μαξίμου, η κυβέρνηση με τις χθεσινές κινήσεις της «προσπαθεί να ακυρώσει όποιον έχει σχέδιο να μπλοκάρει τη διαπραγμάτευση». Όπως αναφέρει στο naftemporiki.gr«φέρνει στη Βουλή όσα έχουν συμφωνηθεί με το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών σε ασφαλιστικό και φορολογικό» -και όχι τα «κόκκινα» δάνεια γιατί εκεί υπάρχει διαφωνία και με τον κ. Ντράγκι και την ΕΚΤ- και «πετά τη μπάλα στην πλευρά του ΔΝΤ, αλλά και στην Ευρώπη σε περίπτωση που το Ταμείο αμφισβητήσει τα δύο ν/σ».

Πρόκειται σαφώς για μία ακόμη κίνηση υψηλού ρίσκου από το Μαξίμου, η οποία επαναφέρει μνήμες της περσινής διαπραγμάτευσης, αν εξαιρέσει κανείς το γεγονός ότι στη σκακιέρα της αξιολόγησης έχει προστεθεί μοιραία το προσφυγικό με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό, με τον Γάλλο επίτροπο Οικονομικών Π. Μοσκοβισί να δηλώνει στη Le Monde, ότι «η Επιτροπή θεωρεί ότι δεν απέχουμε πολύ, (για το κλείσιμο της αξιολόγησης) το ΔΝΤ έχει άλλη άποψη, εύχομαι οι δύο αυτές απόψεις να συγκλίνουν και θα συγκλίνουν από τη στιγμή που θα έχουμε στατιστικά δεδομένα για την Ελλάδα». Ωστόσο ο κ. Μοσκοβισί ερωτηθείς για τις χθεσινές κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης εκφράζει την άποψη ότι θα πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία και να αποφευχθούν οι μονομερείς κινήσεις.

Πηγή: Ναυτεμπορική