Γιγαντιαία ευρωπαϊκά προγράμματα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ κινδυνεύουν

Τη στήριξή της στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ με επικεφαλής τον καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη και την ομάδα των ερευνητών του δείχνει πλέον και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) αποφασίζοντας να επενδύσει 50 εκατομμύρια ευρώ για τη Δημιουργία Εθνικού Κέντρου Νανοτεχνολογίας, Νανοϊατρικής και Οργανικών Ηλεκτρονικών (ΕΚΝΟΗ).

«Θέλουμε αυτό το Εθνικό Κέντρο, το οποίο θα δημιουργήσει τουλάχιστον 500 θέσεις νέων ερευνητών και εκπαιδευτικού προσωπικού και θα προσδώσει προοδευτικά στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας μια οικονομική δύναμη της τάξης των 7-10 δις ευρώ, να παραμείνει ενταγμένο στους κόλπους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπως συμβαίνει με το ερευνητικό Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας που συντονίζει και υλοποιεί ευρωπαϊκά προγράμματα που ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια ευρώ», τόνισε ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.

Πρόσφατα το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας, ανέλαβε το συντονισμό του ευρωπαϊκού έργου “Cornet” το οποίο αφορά στη βελτιστοποίηση της παραγωγής των Οργανικών Ηλεκτρονικών και της απορρόφησης των αποτελεσμάτων του έργου από την παγκόσμια Βιομηχανία, πετυχαίνοντας να επιλεγεί στα δύο καλύτερα προγράμματα όλης της Ευρώπης, μεταξύ των 70 προτάσεων που συνολικά είχαν κατατεθεί.

«Το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας – LTFN συμμετέχει στη συντονισμένη πορεία Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας, προάγοντας την εθνική συμμετοχή της χώρας και έχοντας ανακηρυχθεί Digital Innovation Hub (DIH) επισήμως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό την παροχή των καινοτόμων υπηρεσιών του στις ελληνικές Επιχειρήσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Μέχρι σήμερα έχουμε δημιουργήσει δέκα πιλοτικές μονάδες και είμαστε υπερήφανοι για την τεχνολογία αιχμής που έχει αναπτυχθεί την τελευταία εικοσαετία από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα κατέχει και μπορεί να χειριστεί μια κάθετη τεχνολογία. Σε αυτή λοιπόν την κατεύθυνση συστήσαμε ένα οικοσύστημα Νανοτεχνολογίας στην Κεντρική Μακεδονία, ιδρύοντας και τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών στον οποίο συμμετέχουν περί τις 35 εταιρείες», εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε ο καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους ήταν ανάγκη να δημιουργηθεί μια εξωκείμενη του Πανεπιστημίου μονάδα, στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης.

Συμπαράσταση από τον Πρωθυπουργό και το Υπουργείο Παιδείας

Από τον Ιούλιο του 2014 το ΑΠΘ-ΕΛΚΕ (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων και Έρευνας) μέχρι και τις 30.12.2016 ενοικίαζε το κτίριο στο οποίο βρίσκονται οι υποδομές του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες δεν έχουν μέχρι και σήμερα τακτοποιήσει σοβαρές εκκρεμότητες (έλλειψη κτηματολογίου, μη ύπαρξη ενεργητικής-παθητικής πυρασφάλειας, νέες οικοδομικές άδειες κ.α.), δημιουργώντας προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας και ανυπέρβλητα προσκόμματα. Από τον Οκτώβριο του 2016 μέχρι και τον Απρίλιο του 2017 σε τρεις διαγωνισμούς που έγιναν για μίσθωση του κτιρίου, ο εκπρόσωπος των ιδιοκτητών του κτιρίου στο οποίο βρίσκονται μέχρι και σήμερα οι εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας δεν συμμετείχε. Επιπροσθέτως, μετά τη λήξη της μίσθωσης στις 30/12/2016, ο μισθωτής ΑΠΘ-ΕΛΚΕ καταβάλλει αποζημίωση χρήσης, καθώς οι δικαστικές αποφάσεις που αφορούν στις μισθωτικές διαφορές μεταξύ των δύο μερών (εκμισθωτών και μισθωτή ΑΠΘ) εκκρεμούν ενώπιο του Εφετείου Θεσσαλονίκης. Παρ’ όλα αυτά, οι εκμισθωτές δια τρίτου προσώπου εμφανιζόμενου ως εκπροσώπου τους, επιχειρούν παράνομα με επανειλημμένες ενέργειες να σφραγίσουν το χώρο και να αποκλείσουν τους εργαζόμενους ερευνητές από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας, στρεφόμενοι κατά της ερευνητικής και εκπαιδευτικής διαδικασίας του ΑΠΘ που διενεργείται από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ.

Ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας καθηγητής Σ. Λογοθετίδης, κατήγγειλε βανδαλισμούς και φθορές από την πλευρά τρίτου προσώπου εμφανιζόμενου ως εκπροσώπου των ιδιοκτητών στον εξοπλισμό του χώρου, με αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές που βρίσκονται εντός του κτιρίου. Τόνισε, επίσης, ότι η επιχείρηση αποκλεισμού των εργαζόμενων ερευνητών στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας δημιουργεί σοβαρή καθυστέρηση στα παραδοτέα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που συντονίζονται από το Εργαστήριο και πλήττει το παγκόσμιο κύρος όχι μόνο του Εργαστηρίου, αλλά και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου γενικότερα.

Τη στήριξή του στο έργο που συντελείται από την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, αλλά και τη συμπαράστασή του για όσα λαμβάνουν χώρα με παράνομες ενέργειες εις βάρος του Εργαστηρίου, δήλωσε με την επίσκεψή του στο χώρο του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας στη Θέρμη ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Γιώργος Αγγελόπουλος το βράδυ στις 24 Φεβρουαρίου 2018.