Γιούνκερ: Δεν θα επιτρέψω έξοδο της Ελλάδας από την Σένγκεν

ΦΩΤΟ: REUTERS/VINCENT KESSLER/ARXEIOY

ΦΩΤΟ: REUTERS/VINCENT KESSLER/ARXEIOY

«Πάλεψα για να αποφύγω ένα Grexit, δεν θα επιτρέψω την έξοδο της Ελλάδας από την Σένγκεν» δήλωσε κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρθηκε στο προσφυγικό ζήτημα τονίζοντας ότι «πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα στην προστασία των συνόρων της και όχι να τη στιγματίσουμε, για να καταφέρει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στη συνθήκη του Σένγκεν».

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε ότι η Ελλάδα «θα πρέπει να κάνει περισσότερα για την προστασία των συνόρων της». Υπενθύμισε δε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις «αναρίθμητες» πράξεις ανθρωπιάς για τους πρόσφυγες από έλληνες πολίτες, αλλά και τις ζωές που έχουν σωθεί από το Λιμενικό Σώμα.

Η Κομισιόν έχει δώσει στην Αθήνα προθεσμία τριών μηνών ώστε να λύσει τα προβλήματα ή να κινδυνεύσει με προσωρινή έξοδο από τη Ζώνη Σένγκεν. Ο κ. Γιούνκερ από την πλευρά του υποστήριξε ότι στόχος του μηχανισμού ελέγχου δεν είναι να «τιμωρηθεί» κάποιο κράτος-μέλος, αλλά να ταυτοποιηθούν και τα λυθούν το ταχύτερο δυνατό τα προβλήματα που υπάρχουν.

Ο κ. Γιούνκερ επισήμανε ακόμα ότι πρόθεση των Βρυξελλών δεν είναι να «στιγματίσουν τους Έλληνες», παραδεχόμενος ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει «μεγάλη μεταναστευτική πίεση». Υπενθύμισε δε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις «αναρίθμητες» πράξεις ανθρωπιάς για τους πρόσφυγες από έλληνες πολίτες, αλλά και τις ζωές που έχουν σωθεί από το Λιμενικό Σώμα.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσιεύματα των «Financial Times» και της «Wall Street Journal», η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρών ελέγχων στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ – παρά το γεγονός ότι τα Σκόπια δεν ανήκουν στην Ε.Ε. – κίνηση που θα παγίδευε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες σε ελληνικό έδαφος.

Πάντως, ο κ. Γιούνκερ από την πλευρά του δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. οφείλουν να πράξουν τα συμφωνηθέντα, στέλνοντας ειδικευμένο προσωπικό στα Hot Spots αλλά και δημιουργώντας τις θέσεις φιλοξενίας που έχουν υποσχεθεί για τη μετεγκατάσταση προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής στάθηκε και στην προσπάθεια συνεργασίας με την Τουρκία για την ανάσχεση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, σημειώνοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει «διαβεβαιώσει» την Κομισιόν ότι θα εκπληρώσει τις υποσχέσεις της όσον αφορά την αντιμετώπιση της διακίνησης ανθρώπων και της λαθρομετανάστευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, χαιρέτισε την απόφαση της Ιταλίας να αποσύρει τις ενστάσεις της όσον αφορά την παροχή οικονομικής βοήθειας 3 δισεκατομμυρίων ευρών στην Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες ευελπιστούν ότι η Τουρκία θα κατορθώσει να περιορίσει τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς τη Γηραιά Ήπειρο, με δεδομένο ότι πάνω από το 80% του 1 εκατομμυρίου ανθρώπων που μπήκαν πέρυσι στην Ευρώπη έφτασαν στην Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια