Γλέζος: Θα κάνουμε νέες εκλογές με απλή αναλογική

Την προκήρυξη νέων εκλογών, ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ κατακτήσει την αυτοδυναμία στις επόμενες εθνικές κάλπες, προανήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μανώλης Γλέζος.

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, αφού επέκρινε το ισχύον εκλογικό σύστημα που δίνει 50 έδρες μπόνους στο πρώτο κόμμα, τάχθηκε υπέρ της ανάγκης να διεξαχθεί και δεύτερη εκλογική μάχη χωρίς το μπόνους, αφού, δηλαδή, προηγουμένως η μελλοντική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει επιβάλλει την «απλή και άδολη αναλογική».

«Ο εκλογικός νόμος είναι ένας νομότυπος νόμος, δεν βλέπει την ουσία. Δεν βλέπει την αρπαγή των 50 εδρών; Εμείς θα επιδιώξουμε να πείσουμε τον ελληνικό λαό να μην μας δώσει με το μπόνους» επεσήμανε ο κ. Γλέζος (99,5), και προσέθεσε: «Εάν όμως κερδίσουμε τις εκλογές και τις κερδίσουμε με το μπόνους, το έχουμε δηλώσει, αμέσως θα προκηρύξουμε νέες εκλογές, καταργώντας αυτόν τον εκλογικό νόμο και πηγαίνοντας στην απλή και άδολη εκλογική μάχη».

Μένει να φανεί αν οι απόψεις του κ. Γλέζου απηχούν και αυτές της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεδομένου ότι ο κ. Τσίπρας, το τελευταίο διάστημα, αποφεύγει να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του για το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι για να εφαρμοστεί άμεσα (σ.σ. δηλαδή από τις αμέσως επόμενες εκλογές) οποιαδήποτε αλλαγή στο εκλογικό σύστημα απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών. Σε άλλη περίπτωση, (αν οι αλλαγές συμφωνηθούν από λιγότερους βουλευτές) ισχύουν για τις μεθεπόμενες εκλογές. 

 

 

Πηγή: Καθημερινή