ΓΣΕΒΕΕ: Εξαφανίζεται η μεσαία τάξη – Αυξάνεται το μερίδιο των μεγάλων επιχειρήσεων

Μεγάλη μείωση τζίρου, αδυναμία καταβολής ασφασλιστικών εισφορών και φόρων και απώλεια της εμπιστοσύνης των μικρομεσαίων προς το πολιτικό σύστημα προκύπτει από την εξαμηνιαία έρευνα του ινστιτούτου μικρών επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ. 

 

Οι μακροοικονομικοί δείκτες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ελληνική οικονομία έχει σταθεροποιηθεί, τονίζεται στην έρευνα, ωστόσο οι δείκτες που αφορούν την επιχειρηματική δραστηριότητα ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξακολουθούν να είναι αρνητικοί.

 

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η σημαντική βελτίωση της σχέσης προσλήψεων – απολύσεων, από 1:3 πέρυσι σε 1:1,5 στο πρώτο εξάμηνο του 2014, γεγονός που αποδίδεται στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, στη μείωση του κατώτατου μισθού και στη μετατροπή των θέσεων σε μερικής ή προσωρινής απασχόλησης.

 

Η έρευνα, που παρουσιάστηκε σήμερα από τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθά, πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1051 μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (0 – 49 εργαζόμενοι) όλης της χώρας, από τις 2 ως τις 9 Ιουλίου, δηλαδή πριν εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

 

Τα βασικά συμπεράσματα είναι τα εξής:

 

  • Από την αρχή της κρίσης έχουν κλείσει 230.000 επιχειρήσεις (έχουν απομείνει 610.000) ενώ σωρευτικά η μείωση του τζίρου φθάνει στο 75%. Το διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε από 174 δισ. ευρώ το 2008 σε περίπου 100 δισ. εφέτος (10.000 ευρώ κατά κεφαλήν).
  • Μια στις πέντε επιχειρήσεις που μέχρι τώρα άντεξαν εκτιμά ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος να διακόψει τη λειτουργία της ως το τέλος του χρόνου. Αυτό αν επιβεβαιωθεί σημαίνει 15.000 λουκέτα και απώλεια 42.000 θέσεων εργασίας.
  • Το μεγαλύτερο μέρος των καθυστερημένων οφειλών αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές προς τονΟΑΕΕ (41,7%). Ακολουθούν τα χρέη προς την εφορία (31,8%), τις τράπεζες (26,5%) και το ΙΚΑ (20,9%). Μια στις τέσσερις επιχειρήσεις έχει καθυστερούμενες οφειλές σε προμηθευτές και ενοίκια.
  • Μία στις τρεις επιχειρήσεις (34,7%) εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις του 2014 ενώ για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο 35,7%.
  • Το 46,2% των επιχειρήσεων καθυστερεί την πληρωμή των δόσεων τραπεζικού δανεισμού.

 

Οι εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας είπαν επίσης ότι το 72,5% των επιχειρηματιών δηλώνει πως κανένα από τα υφιστάμενα πολιτικά κόμματα δεν εκφράζει τα συμφέροντά του (από 60% πέρυσι), εύρημα που χαρακτηρίστηκε ως κρίση εκπροσώπησης.

 

Τα υπόλοιπα ποσοστά κατανέμονται ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 7,6%, ΝΔ 6%, Χρυσή Αυγή 3,2%, ΚΚΕ 2,8%,ΑΝΕΛ 1%, ΠΑΣΟΚ-ΕΛΙΑ 0,9%, Ποτάμι 0,2%, ΛΑΟΣ 0,1%, άλλο 3,1%.