Οι αγοραστές γυρίζουν την πλάτη στα ακίνητα των πλειστηριασμών

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Μετά την αποτυχία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, σε ναυάγιο εξελίσσεται και η έμπνευση της κυβέρνησης για τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να κάνει ηλεκτρονικούς όλους τους πλειστηριασμούς για να μην ακυρώνονται κάθε Τετάρτη από τις διαμαρτυρίες διαδηλωτών στα Ειρηνοδικεία. Το σχέδιο κυβέρνησης, δανειστών και τραπεζών μέχρι στιγμής έχει αποτύχει, καθώς τίποτα δεν πάει όπως θα ήθελαν οι εμπνευστές του σχεδίου.

Πρώτα από όλα οι μόνοι που κάνουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς είναι οι συμβολαιογράφοι των Αθηνών, καθώς οι υπόλοιποι συμβολαιογράφοι της χώρας απέχουν (μέχρι πότε άραγε;) από τη διεξαγωγή των εν λόγω πλειστηριασμών. Επιπλέον, προς μεγάλη λύπη των τραπεζών, το ενδιαφέρον των αγοραστών να αποκτήσουν ακίνητα μέσω των πλειστηριασμών είναι εξαιρετικά περιορισμένο.

Μεγάλοι οίκοι real estate δεν ασχολούνται με τέτοιου είδους ακίνητα, με αποτέλεσμα πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, η επισπεύδουσα τράπεζα να είναι και ο αγοραστής του ακινήτου, καταβάλλοντας το 35% της αξίας της πρώτης προσφοράς. Το 25% των χρημάτων πηγαίνει στην εφορία και τον ΕΦΚΑ στην περίπτωση που υπάρχουν οφειλές σε εργαζόμενους και το υπόλοιπο 10% των χρημάτων πηγαίνει σε πιστωτές που δεν έχουν υποθήκη. Έπειτα πουλάει το ακίνητο, συνήθως μαζί με άλλα, ως πακέτο σε ένα fund του εξωτερικού.

Βέβαια, αν κάποια στιγμή σταματήσουν την αποχή οι εκτός Αθηνών συμβολαιογράφοι, η κατάσταση ενδέχεται να αλλάξει, καθώς θα υπάρχουν πολλά περισσότερα ακίνητα διαθέσιμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα, δεν σημαίνει ότι έχει πάψει να υπάρχει ο κίνδυνος για την πρώτη κατοικία.

Τα σπίτια των φτωχών ανθρώπων εξακολουθούν να βρίσκονται στο έλεος των τραπεζών, αφού έτσι θέλουν Τσίπρας και δανειστές. Αυτήν την κατάσταση θέλουν να εκμεταλλευτούν κάποιοι πολιτικοί, που πιστοί στις πρακτικές του παρελθόντος, τάζουν λαγούς με πετραχήλια προκειμένου να εξασφαλίσουν την ψήφο που θα τους εξασφαλίζει μια άνετη ζωή, ως μέλη της Βουλής. Ο λόγος φυσικά για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ή μήπως Κίνημα Αλλαγής;), η οποία καταθέτει στη Βουλή πρόταση νόμου για την προστασία πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Η πρόταση περιλαμβάνει ως αντικειμενική αξία του ακινήτου τις 200.000 ευρώ Το ετήσιο δηλωθέν οικογενειακό τους εισόδημά του δανειολήπτη να είναι μικρότερο ή ίσο των 15.000 ευρώ για άγαμο και 25.000 ευρώ για έγγαμο προσαυξημένο κατά πέντε χιλιάδες 5.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα τέκνα της οικογένειας. Έκπληξη προκαλεί η συγκεκριμένη πρόταση, καθώς θα μπορούσαν να βελτιώσουν το νόμο Κατσέλη, να επιμείνουν στη διατήρηση του νόμου και να μην συμμέτοχοι στην κατάργησή του. Τώρα, με χαρακτηριστική καθυστέρηση έρχονται από την αρχή να προτείνουν νέο νόμο για την προστασία πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, ενώ γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να περάσει… Τελικά τους ενδιαφέρει η προστασία της πρώτης κατοικίας ή μόνο η εξασφάλιση των ψήφων;