Η ακμή στους άνδρες

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Σχεδόν όλοι έχουμε λίγη ακμή ως έφηβοι. Μερικές φορές διαρκεί πολύ περισσότερο. Μπορεί να παρουσιαστεί σε άνδρες. Υπάρχουν όμως θεραπείες ακόμα και για σοβαρές περιπτώσεις ακμής δεκαετίες αφού τελειώσει κανείς το λύκειο.

Στους περισσότερους ανθρώπους, αλλαγές στα επίπεδα ορμονών μπορούν να προκαλέσουν την ακμή. Αυτές οι ορμόνες παράγουν έλαια που φράζουν τους πόρους – κάτι που μερικές φορές αφήνει τα βακτήρια να αναπτυχθούν. Και τα δύο αυτά προβλήματα συνεπάγονται εξάρσεις.

Αντρες των οποίων οι μπαμπάδες είχαν σοβαρό πρόβλημα ακμής έχουν περισσότερες πιθανότητες να την περάσουν και οι ίδιοι. Κάποια φάρμακα όπως το λίθιο για την διπολική διαταραχή και τα κορτικοστεροειδή όπως η πρεδνιζόνη μπορούν να την επιφέρουν.

Οι άντρες συνήθως εμφανίζουν ακμή στο πρόσωπο και την πλάτη.

Η εφίδρωση μπορεί να την επιδεινώσει. Εξάρσεις στην πλάτη συνήθως παρουσιάζονται με τη ζέστη ή μετά την άσκηση. Είναι πιο δύσκολο να ελεχθούν απ’ ό,τι στο πρόσωπο αλλά λιγότεροι άνθρωποι βλέπουν την πλάτη σας.

Κάποιοι άνδρες εμφανίζουν γρομπαλάκια μετά το ξύρισμα που μοιάζουν με ακμή, αλλά τρίχες που μεγαλώνουν προς τα μέσα ή λάθη στο ξύρισμα μάλλον ευθύνονται γι’ αυτά.

Τι μπορείτε να κάνετε

Κρατήστε το δέρμα σας καθαρό. Πολλά είδη καθαριστικού γαλακτώματος είναι διαθέσιμα. Χρησιμοποιήστε τα δύο φορές τη μέρα.

Για το πρόσωπο

Χρησιμοποιήστε μια καθαρή πετσέτα προσώπου που να είναι απαλή για το δέρμα.

Οταν ξυρίζεστε, χρησιμοποιήστε καθαρό ξυράφι κάθε φορά.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν με υπεροξείδιο του βενζολίου, ρετινόλη ή σαλικυλικό οξύ ή ζητήστε από τον γιατρό σας να συνταγογραφήσει έναν αντιβιοτικό αφρό που θα μπορείτε να αναμείξετε με την κρέμα ξυρίσματος σας και θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τις εξάρσεις.

Εάν τα γρομπαλάκια μετά το ξύρισμα είναι πρόβλημα για σας, χρησιμοποιήστε ένα ηλεκτρικό ξυράφι και μην ξυρίζεστε πολύ κοντά.

Για την πλάτη

Οταν κάνετε μπάνιο χρησιμοποιήστε μια βούρτσα καθαρισμού με προέκταση για περιοχές στην πλάτη σας που δύσκολα φτάνετε με το χέρι.

Προϊόντα με υπεροξείδιο του βενζολίου ή σαλικυλικό οξύ μπορούν να βοηθήσουν στο να περιορίσετε την ακμή στην πλάτη. Αλλά μην το παρακάνετε με τη χρήση τους γιατί μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα.

Ένα λευκό βαμβακερό μπλουζάκι είναι ό,τι καλύτερο για το δέρμα σας.

Εάν έχετε προσπαθήσει να αντιμετωπίσετε την ακμή μόνοι σας για 4 με 8 εβδομάδες χωρίς αποτέλεσμα, ίσως πρέπει να δείτε ένα δερματολόγο ο οποίος θα προτείνει ένα πλάνο θεραπείας. Ενδέχεται να χρειαστείτε συνταγή για αντιβιοτικά, προϊόντα με υπεροξείδιο του βενζολίου ή σαλικυλικό οξύ, ή ρετινοειδή.

Εάν το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό ο δερματολόγος σας μπορεί να προτείνει ισοτρετινοϊνη. Οι γυναίκες που σχεδιάζουν εγκυμοσύνη πρέπει να την αποφεύγουν γιατί μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες. Αλλά οι άνδρες δε χρειάζεται να παίρνουν επιπλέον προφυλάξεις για να αποφύγουν την εγκυμοσύνη της συντρόφου τους.

Υπάρχουν ακόμη επιλογές υψηλής τεχνολογίας. Μία από αυτές είναι το laser και μια άλλη η θεραπεία με φως.