Η ασυλία των τραπεζών είναι πραγματικότητα

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι τραπεζίτες φόρτωσαν στον Έλληνα πολίτη το παθητικό των τραπεζών από τα θαλασσοδάνεια, αλλά οι ίδιοι, με τη βοήθεια του νόμου, απολαμβάνουν ασυλία.

Επίκειται η δίκη για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Συνολικά 35 άτομα πρόκειται να διακστούν με τις κατηγορίες της απιστίας και της απάτης με τις επιβαρυτικές παραστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος. Οι κατηγορίες αφορούν σε δάνεια εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν σε επιχειρηματίες από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Τις κατηγορίες αντιμετωπίζουν επώνυμοι επιχειρηματίες, αλλά και ο πρώην επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Άγγελος Φιλιππίδης και πέντε υπάλληλοι.

Στη πραγματικότητα όμως, υπάρχει η διάταξη 78 του νόμου 4146/13 που παρέχει ασυλία στις διοικήσεις των τραπεζών. Γιατί, όπως ορίζει η συγκεκριμένη διάταξη: «Δεν συνιστά απιστία, κατά τη έννοια των άρθρων 256 και 390 του Ποινικού Κώδικα, για τον Πρόεδρο, τα μέλη του ΔΣ και τα στελέχη των Τραπεζών, η σύναψη δανείων πάσης φύσεως με νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημόσιου το τομέα, όπως αυτός οριοθετείται κατά νόμο…». Για τη συγκεκριμένη διάταξη μάλιστα, έκανε ερώτηση πρόσφατα ο Ευρωβουλευτής του ΛΑΕ. κ.Χουντής, σε ερώτηση που κατέθεσε στη Κομισόν.

Και μόνο η ύπαρξη της συγκεκριμένη διάταξης παρέχει στη πραγματικότητα ασυλία στους τραπεζίτες για όλα αυτά δάνεια που οι τράπεζες έδιναν αφειδώς σε διάφορους επώνυμους επιχειρηματίες, οι οποίοι δεν τα αποπλήρωναν και δημιούργησαν παθητικό στις τράπεζες. Όλα αυτά τα δάνεια, με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα φόρτωσαν στις πλάτες του Έλληνα πολίτη. Και έχουν το θράσσος να ζητάνε από τον Έλληνα πολίτη να είναι σνυεργάσιμος για την αποπληρωμή των δανείων του, αλλιώς θα χάσει το σπίτι του.

Όμως και ο κ.Χουντής, όσο ήταν μέλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν ενδιαφέρθηκε για το άρθρο 78 του ν.4146/13, παρά έφερε το θέμα μόλις τώρα, ως ευρωβουλευτής του ΛΑΕ, στην Κομισιόν. Αντί να ζητήσει την αναδρομική κατάργηση της διάταξης 78 του συγκεκριμένου νόμου που δίνει ασυλία στους τραπεζίτες.

Την ερώτηση την έκανε ο κ.Χουντής σχετικά με τα δάνεια που πήραν, αλλά δεν έχουν αποπληρώσει, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για δάνεια, τα οποία, με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καλούνται να ξεπληρώσουν και πάλι οι Έλληνες πολίτες.