Η Αθήνα δεν διεκδίκησε ευρώ από το ευρωπαικό ταμείο καταπολέμησης της ανεργίας!

Η είδηση έσκασε σα βόμβα. Μία χώρα, η οποία πλήττεται από πρωτόγνωρη ανεργία, όπου ένας στους δύο νέους είναι χωρίς δουλειά, όπου χιλιάδες οικογένειες δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο, αφήνει ανεκμετάλλευτο ένα σημαντικό «εργαλείο» που θα μπορούσε να ανακουφίσει τους πολίτες της.

 

Η Ελλάδα φέρεται να γύρισε επιδεικτικά τη πλάτη της στο έκτακτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας στη νεολαία (Youth Quarantee) – πρόγραμμα που μπήκε σε λειτουργία στις αρχές του 2014! Η αποκάλυψη έγινε από Γερμανό αξιωματούχο, ενώ η ελληνική κυβέρνηση κάτι επιχείρησε να ψελλίσει για… παραπληροφόρηση!

 

Ο ανώτατος γερμανός αξιωματούχος ήταν ξεκάθαρος: η Αθήνα δεν έχει πάρει μέχρι τώρα δεκάρα από το έκτακτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Youth Quarantee. Μάλιστα, εξήγησε το γιατί λέγοντας ότι οι Βρυξέλλες απορρίπτουν το ένα μετά το άλλο τα προγράμματα που υποβάλλει το ελληνικό υπουργείο εργασίας. Άλλες χώρες, αντίθετα, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, που πλήττονται πολύ λιγότερο από την ανεργία, έχουν πάρει ήδη σεβαστό μερίδιο από το συνολικό ποσό του προγράμματος (αρχικά 6 δισεκατομμύρια ευρώ, σήμερα σχεδόν 9 δισ.): Η πρώτη 600, η δεύτερη 400 εκατομμύρια, μαζί δηλαδή 1 δισεκατομμύριο.

 

Η ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε να αντικρούσει τους ισχυρισμούς του αξιωματούχου. «Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα με ποικίλες, ολοκληρωμένες και εξειδικευμένες δράσεις σε διάφορους κλάδους, όπως η ναυτιλία» διαβεβαίωσε ο υφυπουργός εργασίας Γιάννης Πλακιωτάκης. Η χώρα, πρόσθεσε, θα έχει απορροφήσει μέχρι το τέλος του χρόνου 130 εκατομμύρια ευρώ, ήτοι το ένα τρίτο από τα 390 εκατομμύρια που συνολικά δικαιούται. Μόνο η δράση, που εξήγγειλε ο ίδιος σήμερα, θα χρηματοδοτηθεί με 43 εκατομμύρια και θα έχει ως αποτέλεσμα την πολύμηνη απασχόληση χιλιάδων νέων.

 

Να σημειωθεί ότι οι ισχυρισμοί του αξιωματούχου διατυπώθηκαν ακριβώς την παραμονή της συνόδου των αρχηγών κρατών και υπουργών εργασίας των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που γίνεται σήμερα στο Μιλάνο με θέμα την παρακολούθηση της εξέλιξης του προγράμματος. Ανεξάρτητα από αυτό όμως, σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες, η Αθήνα εφάρμοσε εξαρχής πολύ υποτονικά το πρόγραμμα.

 

«Δεν ξέρω ακριβώς πόσα χρήματα έχει ήδη πάρει η Ελλάδα» λέει, για παράδειγμα, ο γραμματέας νεολαίας της ΓΣΕΕ Γιάννης Πούπκος. Εκείνο που ξέρει όμως σίγουρα, προσθέτει, είναι ότι η Αθήνα υπέβαλε τα σχέδια δράσης της στις Βρυξέλλες ακριβώς στην εκπνοή της σχετικής προθεσμίας, ήτοι στα τέλη Δεκεμβρίου του 2013. Και ότι η Ελλάδα, ως η χώρα με τη μεγαλύτερη ανεργία στη νεολαία σε ευρωπαϊκό επίπεδο (60%), θα έπρεπε να έχει απορροφήσει από καιρό τα ποσά που της αναλογούν και να ζητά και επιπλέον χρήματα.

 

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με τον ίδιο γερμανό αξιωματούχο, η ανεργία στην νεολαία σε ευρωπαϊκό επίπεδο έπεσε ελαφρώς τον τελευταίο χρόνο – από 23,5% τον Ιούλιο του 2013 σε 21,6 τον Αύγουστο του 2014. Στους 9μήνες, που εφαρμόζεται το πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας έχουν δαπανηθεί ήδη 9,6 δισ., ήτοι 3,6 δισ. περισσότερα από τα προβλεπόμενα, αλλά το ποσό αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ τους επόμενους μήνες.

 

Άγγελος Αγγελίδης

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr