Η Αττικό Μετρό απαντά στο ΤΕΕ/ΤΚΜ για τα αρχαία της Βενιζέλου

Στην ανακοίνωση της η Αττικό Μετρό ΑΕ. τονίζει πως «σε απάντηση των ισχυρισμών του ΤΕΕ/ΤΚΜ, που μάλιστα αναφέρουν ότι η AM «προσπάθησε να κρύψει το θέμα αυτό κάτω από το χαλί», θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η AM συνεργάστηκε από την πρώτη στιγμή με όλους τους αρμόδιους αλλά και τους ενδιαφερόμενους φορείς που θέλησαν τη συνεργασία, προκειμένου να επιλυθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το κρίσιμο αυτό ζήτημα».

 

«Σήμερα η AM έχει υλοποιήσει την Απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού για ανασχεδιασμό του Σταθμού «Βενιζέλου», η οποία επιτρέπει την επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων σε ποσοστό περίπου 85%. Η Άλλωστε, η ανωτέρω Απόφαση έλαβε υπόψη και τις προτάσεις τόσο του ΑΠΘ, όσο και του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Το ΚΑΣ, ως είναι γνωστό, είναι το μόνο αρμόδιο όργανο να κρίνει και να αξιολογεί τελικώς όλα τα δεδομένα που αφορούν σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς τις γνωμοδοτήσεις του οποίου σέβεται και ακολουθεί παγίως η AM στα έργα που κατασκευάζει».

Και επιπλέον μεταξύ άλλων προσθέτει: θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι βάσει του νόμου για την εκτέλεση των δημοσίων έργων, η διοίκηση ενός έργου ασκείται από τη Διευθύνουσα Υπηρεσία, στην προκειμένη περίπτωση από τη Διεύθυνση του Μετρό Θεσσαλονίκης η οποία ως γνωστόν εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Επομένως, τα περί τηλεδιοίκησης του έργου είναι άστοχα και παραπλανητικά.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Διευθύνουσα Υπηρεσία του έργου έχει στελεχωθεί τόσο με έμπειρα στελέχη της Αθήνας όσο και με ικανότατο στελεχιακό δυναμικό της Θεσσαλονίκης, ενώ υποστηρίζεται ενεργά από τον Σύμβουλο για το Μετρό Θεσσαλονίκης (SYSTRA-SKALOS).

Σημειωτέον επίσης ότι η συμμετοχή στην εκπόνηση των μελετών του έργου από το εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό της πόλης είναι ήδη ιδιαίτερα σημαντική.

Τέλος υπενθυμίζεται ότι νέες προσλήψεις για την στελέχωση της Διευθύνουσας Υπηρεσίας, δεν μπορούν να γίνουν στην παρούσα συγκυρία κατά την οποία δεν επιτρέπονται από την κείμενη νομοθεσία προσλήψεις προσωπικού σε εταιρείες του δημοσίου».