Η διαχείριση της δημόσιας περιουσίας από το …Σόιμπλε και τα προνόμια των τραπεζών

Οι περισσότεροι απέδωσαν την άθλια πρόταση του Σόιμπλε για πενταετές grexit και, παράλληλα, δημιουργία ενός fund με έδρα το Λουξεμβούργο που θα αναλάβει να εκποιήσει 50 δισ. Ευρώ δημόσιας περιουσίας, μόνο στην αθλιότητα της γερμανικής κυβέρνησης στο σύνολό της και στην πρόθεσή της να εξευτελίσει την ελληνική κυβέρνηση. Ή στη διάθεσή της να προκαλέσει μια ρήξη με την Ελλάδα. Αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι πως η γερμανική κυβέρνηση, με εκτελεστικό όργανο το Σόιμπλε, επιχείρησε-και σε μεγάλο βαθμό πέτυχε- να θέσει αυτά τα 50 δισ. περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου υπό τον έλεγχό της.

 

Πώς; Με τη ρύθμιση που προτάθηκε το εν λόγω fund να διαχειρίζεται η Γερμανική κρατική επενδυτική τράπεζα KWF, στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας μετέχει ο… ίδιος ο Σόιμπλε!

 

Η KWF, βρίσκεται πίσω από το διαβόητο Institute for Growth, (IfG), και το πρώτο υποταμείο του, το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, που ξεκίνησε τη λειτουργία του στα τέλη του 2014, δηλαδή υπό κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά. Της κυβέρνησης που ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα κατήγγειλε για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Κι όμως, τα ξημερώματα της 13ης Ιουλίου 2015, ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε στη λειτουργία αυτού του fund, έστω με έδρα την Αθήνα, αλλά υπό τη στενή παρακολούθηση των πιστωτών μέσω των…ευαγών ιδρυμάτων αυτού του είδους.

 

Οι τράπεζες

 

Από την άλλη, με τη συμφωνία που αναμένεται να περάσει από τη Βουλή χάρη στις ψήφους των μνημονιακών κομμάτων ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, περιλαμβάνονται μια σειρά από μέτρα-βούτυρο στο ψωμί των τραπεζοκρατών, αφού απελευθερώνουν τα χέρια των τραπεζών από κάθε «εμπόδιο» που είχε ακόμη απομείνει στον απόλυτα κυριαρχικό ρόλο τους πάνω στην ελληνική οικονομία, αλλά και κοινωνία.

 

Μεταξύ άλλων, προβλέπονται μέτρα όπως τροποποιήσεις υπέρ των τραπεζών στα όσα ισχύουν σήμερα για τα «κόκκινα» δάνεια, την προστασία της πρώτης κατοικίας και γενικότερα τους πλειστηριασμούς. Ανάμεσα σε αυτά, η τροποποίηση των δικονομικών διατάξεων που προστατεύουν τους δανειολήπτες, η οποία μάλιστα έχει οριστεί ανάμεσα στα προαπαιτούμενα που καλείται να ψηφίσει η Ελληνική Βουλή μέχρι το τέλος της εβδομάδας, για να ενεργοποιηθεί η συμφωνία!

 

Ενώ βεβαίως, κομβικό σημείο της συμφωνίας είναι τα μισά ακριβώς από τα 50 δις. που θα εισπραχθούν από το προαναφεθέν fund, να πάνε όχι στην ανάπτυξη, αλλά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οι οποίες, φυσικά, ουδόλως πρόκειται να συνεισφέρουν ο,τιδήποτε από τα κεφάλαιά τους στην πραγματική οικονομία, συνεχίζοντας τη μέχρι τώρα ληστρική και αντιπατριωτική συμπεριφορά τους.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr