Η διεθνής έκθεση KEM Franchise στη Θεσσαλονίκη

kem-franchise

Τη διεθνή έκθεση KEM FRANCHISE, η οποία προσφέρει στο ευρύ κοινό τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τις επιτυχημένες επιχειρηματικές συνταγές που υπάρχουν στην αγορά και να ανοίξει άμεσα τη δική του επιχείρηση, υποδέχεται η Βόρεια Ελλάδα.

Επιτυχημένα ονόματα από το χώρο του franchise υποδέχονται από τις 13-15 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο Porto Palace στη Θεσσαλονίκη, επίδοξους επιχειρηματίες από όλη την Ελλάδα και παρουσιάζουν «έτοιμες» επιχειρηματικές λύσεις όπως αυτές λειτουργούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Σύμφωνα με τη νέα έκθεση που δημοσίευσε το Παρατηρητήριο Franchise για το α’ τετράμηνο του 2015, το franchise προσφέρει βασική εναλλακτική λύση για επιχειρηματίες που θέλουν να αναπτύξουν δραστηριότητα εν μέσω κρίσης.

Η αυξημένη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί σε δίκτυα οφείλεται στην ιδιαίτερη δομή και λειτουργία τους καθώς όπως αναφέρεται:

  • Λειτουργούν με καλύτερα περιθώρια κέρδους
  • Διαθέτουν μοναδικά προϊόντα και διαφοροποιούνται
  • Αποτελούν εγγύηση για τους καταναλωτές, λόγω της αξιοπιστίας του brand/δικτύου.
  • Επωφελούνται από προσφορές, προωθητικές ενέργειες και διαφημίσεις της μητρικής εταιρείας.
  • Ανανεώνουν concept και προϊοντικό μίγμα, ώστε να παραμένουν συνέχεια ανταγωνιστικά.
  • Απαίτηση για ένταξη του franchise στο ΕΣΠΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά στη χρηματοδότηση των εταιρειών franchise ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο ένταξής τους στο ΕΣΠΑ 2014-2020 καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις του Συνδέσμου Franchise Ελλάδος με τον υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξη Χαρίτση.

Οι κλάδοι που έρχονται πρώτοι στις προτιμήσεις του επιχειρηματικού κοινού

Όπως προκύπτει από έρευνα που δημοσιεύθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης KEM Franchise, τρεις στους 10 επιχειρηματίες αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στον κλάδο της εστίασης και τρεις στους τέσσερις σχεδιάζουν να επενδύσουν έως 100.000 ευρώ ως αρχικό κεφάλαιο.

Η μικρή εστίαση, ο καφές προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω του σχετικά μικρού αρχικού κεφαλαίου που απαιτείται και τις λιτές και ευέλικτες δομές ενώ υπάρχουν υψηλά περιθώρια μεικτού κέρδους. Άνοδο παρουσιάζει ωστόσο και ο κλάδος της ομορφιάς και των καλλυντικών καθώς και ο κλάδος λιανικής τροφίμων όπως είναι τα σούπερ-μάρκετ και μίνι-μάρκετ.

Μαξ Κωνσταντινίδης: «Το franchise ανοίγει επιχειρήσεις, όταν όλα κλείνουν…»

Σύμφωνα με τον διοργανωτή της έκθεσης ΚΕΜ FRANCHISE, Μαξ Κωνσταντινίδη, «το franchise εξακολουθεί να αντέχει σε μια περίοδο ύφεσης, capital controls και έντονου ανταγωνισμού. Βασικός λόγος είναι το ιδιαίτερο καθεστώς λειτουργίας των εταιρειών franchise οι οποίες αποτελούν «δοκιμασμένες» συνταγές που δεν αφήνουν περιθώρια αποτυχίας. Ο κλάδος εξακολουθεί να αναπτύσσεται παρά το γεγονός ότι έχουν κλείσει τουλάχιστον 250.000 επιχειρήσεις το τελευταίο διάστημα προκαλώντας ντόμινο αλυσιδωτών αρνητικών εξελίξεων στην ευρύτερη οικονομία».