Η δύσκολη επιστροφή στο Αφγανιστάν

Η πρώτη πτήση με Αφγανούς μετανάστες που επιστρέφουν απ’ τη Γερμανία στην Καμπούλ είναι γεγονός, στέλνοντας μήνυμα προς τους συμπατριώτες τους να μην ξεκινήσουν το ταξίδι για την Ευρώπη. «Το Αφγανιστάν τους χρειάζεται».

135 Αφγανοί που είχαν φτάσει στη Γερμανία ως οικονομικοί μετανάστες επέστρεψαν στην Καμπούλ. Ήταν η πρώτη οργανωμένη πτήση επαναπροώθησης από τη Γερμανία προς το Αφγανιστάν. Όλοι επέστρεψαν οικειοθελώς, διεμήνυσε το αφγανικό υπουργείο που είναι αρμόδιο για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής σε ειδική συνέντευξη τύπου.

Πολλοί Αφγανοί θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους απογοητευμένοι από τη σύντομη διαμονή τους στη Γερμανία. Ένας από αυτούς είναι ο 25χρονος Σαρίφ Αχμάντ, ο οποίος πιστεύει ότι μόνο οι σύροι πρόσφυγες χαίρουν καλής αντιμετώπισης στη Γερμανία: «Βρίσκεσαι μακριά από την οικογένειά σου. Πατρίδα είναι εκεί όπου είναι η οικογένεια. Φυσικά και υπάρχει ανεργία εδώ. Αλλά είναι καλύτερα να έχεις ένα κομμάτι ψωμί κάθε μέρα παρά να είσαι εκεί. Η γλώσσα είναι ξένη και δύσκολη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η χαρά κατά την επιστροφή ήταν πάντως μεγάλη. Τους 135 Αφγανούς πολίτες περίμεναν στο αεροδρόμιο, κρατώντας λουλούδια εκπρόσωποι της κυβέρνησης, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και μέλη της καμπάνιας «Afghanistan Needs You».

Η Γερμανία πληρώνει την επιστροφή

Η Γερμανία σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης αναλαμβάνει τα έξοδα επιστροφής των ανθρώπων αυτών και προσφέρει επιπλέον 700€ για την επανεγκατάστασή τους.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επένδυσαν ολόκληρη την περιουσία τους για να πληρώσουν τα μεταφορικά για το αβέβαιο ταξίδι τους προς την Ευρώπη. «Τώρα ξέρω ότι ήταν λάθος. Τώρα εδώ πρέπει να ξεκινήσω πάλι από το μηδέν», λέει ο Σαρίφ.

Τον δρόμο της επιστροφής αναμένεται να πάρουν κι άλλοι Αφγανοί στο άμεσο μέλλον. Σε συνέντευξη προς τη Deutsche Welle o αφγανός πρέσβης, Χαμίντ Σεντικί, δήλωσε ότι «τους περασμένους τρεις μήνες περίπου 1000 Αφγανοί έκαναν αίτηση εξόδου από τη χώρα. H πρεσβεία μας στο Βερολίνο και τα προξενεία στη Βόννη και το Μόναχο τους καταγράφουν. Πολλοί δεν έχουν διαβατήρια και ταυτότητες και εμείς από την πλευρά μας τους βοηθούμε να τα αποκτήσουν».

Πηγή: Deutsche Welle