Η εξεταστική επιτροπή δεν φέρνει την άνοιξη!

Πόσο μακριά πάει η βαλίτσα της κοροϊδίας όσων γιορτάζουν σήμερα, Πρωταπριλιά; Ρωτήστε αγαπητοί κύριοι εισαγγελείς τους κ.κ. Σημίτη, Καραμανλή, Αλογοσκούφη, Παπανδρέου, Παπαντωνίου, Παπακωνσταντίνου, γενικά όλους όσους πέρασαν από θέσεις εξουσίας σε κυβέρνηση και τράπεζες από την αναθεματισμένη ώρα που η Ελλάδα έγινε κράτος-μέλος της ευρωζώνης και θα βρείτε εύκολα ποιος ευθύνεται για τα οικονομικά εγκλήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε βάρος του ελληνικού λαού; 

 

Λύσεις περί εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια με ομοφωνία βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν διασφαλίζει ότι θα υπάρξει έρευνα και τιμωρία των ενόχων και απόδοση όσων ποσών άρπαξαν από τον ελληνικό λαό στο Δημόσιο και από εκεί ξανά στο λαό. Θυμηθείτε πόσες φορές άλλοτε είχε αποτέλεσμα έστω και μια εξεταστική επιτροπή βουλευτών; Καμία! 

 

Κι όμως υπάρχει λύση αγαπητοί βουλευτές των κομμάτων που ψήφισε ο λαός για να έρθουν σε ρήξη με την ελίτ και την τραπεζοκρατία. 

 

Χονδρικά, όπως αναφέρει ο Γιώργος Παπαδόπουλος Τετράδης που έγραφε τον «Καιρό» στην Ελευθεροτυπία, η κυβερνηση Καραμανλη εκτιναξε τα ελλειμματα του κράτους, εξ αιτίας των οποίων ο Γιωργακης Παπανδρέου εβαλε βλακωδως τη χωρα σε Μνημόνια, ενώ επι των κυβερνήσεων Σημίτη γινόταν το μεγαλύτερο πάρτυ μιζας σε ολους τους κλάδους της οικονομίας,με αποτέλεσμα να χάνει τρισεκατομμύρια δραχμές τότε το Δημοσιο. Ακολούθησε μια δήθεν εξεταστική επιτροπή απο το 2009 που ακόμη την ψάχνουμε! 

Ως Σύλλογος ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση, αν είναι σοβαρή, θα αναθέσει ην ερευνα για τα σκάνδαλα με το ευρώ από την απότομο αύξηση των τιμών όταν έγινε η αλλαγή με τη δραχμή και την υπεραισχροκερδική στρογγυλοποίηση για την οποία ο Σημίτης χειροκροτούσε, σε εισαγγελεις. Με προσφυγή ιδιωτών και όχι με την κυβέρνηση απαραίτητα μπροστά.

 

Και οταν οι εισαγγελείς βρίσκουν αδικήματα θα στέλνουν κατηγορούμενους στα δικαστήρια όσους σήμερα με τις δηλώσεις τους και τον τρόπο ζωής τους προκαλούν και χλευάζουν τον ελληνικό λαό, τον οποίο εκσεμμένα φτωχοποίησαν για να πλουτίσουν οι ίδιοι και οι φίλοι τους.

 

Αυτή είναι η μόνη σοβαρή αντιμετώπιση. Οι εξεταστικές στη Βουλή και λοιπές μπούρδες είναι για τους χαχόλους.Καμιά δεν φώτισε ποτέ τίποτε. Γίνανε μόνο για να οικονομάνε οι βουλευτές επιδόματα από πρόσθετες επιτροπές.

 

Η συμφωνία της Ελλάδας με τη Goldman Sachs

 

Διόγκωσε ή όχι το δημόσιο χρέος η συμφωνία της Ελλάδας με την Goldman Sachs; Πάντως το κρυφό swap των 2,8 δισ. ευρώ του 2001 αγοράστηκε, με εντολή του Γ. Αλογοσκούφη, από την Εθνική Τράπεζα 5,5 δισ. το 2005

 

Εάν έχετε στοιχεία, να πάτε στον εισαγγελέα» ήταν η απάντηση του Κ. Σημίτη για κάθε κατηγορία που προσήπταν στην κυβέρνησή του. Την περασμένη εβδομάδα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαβίβασε στη Βουλή τη μήνυση του αυστριακού οικονομολόγου Φ. Καλί, ο οποίος υποστηρίζει ότι με το περίφημο swap του 2001 διαπράχθηκε αδίκημα εξαπάτησης της Ε.Ε. από την Ελλάδα και την Goldman Sachs, οι οποίες έκρυψαν μέρος του ελληνικού χρέους.

 

Ο Κ. Σημίτης, με έκδηλη την ενόχλησή του για την ανακίνηση του θέματος, δήλωσε: «…Οι υπεύθυνοι της Ε.Ε. έχουν ήδη αποφανθεί ότι οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης το 2001 ανταποκρίνονταν στους κοινοτικούς κανόνες και τις πρακτικές που εφάρμοσαν και άλλες χώρες».

 

Η Ε.Ε., πράγματι, κάλυψε την κυβέρνηση Σημίτη, όπως και τις κυβερνήσεις Καραμανλή. Ωστόσο, δεν πείστηκαν όλοι. Το πρακτορείο Bloomberg προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ζητώντας να δώσει στη δημοσιότητα τις εκθέσεις για το πώς χρησιμοποίησε η Ελλάδα τα swaps για να αποκρύψει το έλλειμμα. Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ αρνείται όμως, γιατί «θα μπορούσαν να πλήξουν την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης».

 

Τι συνέβη λοιπόν με το περιβόητο swap; Το 2001 υπήρχε ένα δάνειο 10 δισεκατομμυρίων ευρώ σε γεν, το οποίο η κυβέρνηση επιθυμούσε να εμφανίσει μικρότερο για να μην φανεί το πραγματικό ύψος του συνολικού χρέους. Τότε η Goldman Sachs πρότεινε τη μετατροπή του δανείου από γεν σε ευρώ, όχι με βάση τις τρέχουσες ισοτιμίες, αλλά με κάποιες παλιότερες, που εμφάνισαν το δάνειο μειωμένο κατά 2,8 δισεκατομμύρια. Η διαφορά αυτή (2,8 δισ.) έγινε ένα έμμεσο δάνειο της Goldman στην Ελλάδα, ως ένα ακόμα swap, που δεν θα φαινόταν στο χρέος και θα αποπληρωνόταν το 2019.

 

Η συμφωνία αυτή ήταν «εκτός αγοράς» (off market swaps, με πολύ υψηλότερα επιτόκια) και μυστική, χωρίς κανείς να ξέρει τι ακριβώς είχε συμφωνηθεί και ποιος κέρδιζε τι. Οι φήμες στην αγορά οργίαζαν και μιλούσαν για μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια που κέρδισε η Goldman, από «το πιο επικερδές ντιλ» που είχε γίνει.

 

Ποτέ δεν αποδείχθηκε τίποτα. Η ομάδα των golden girls και boys, που έκλεισε για λογαριασμό της Goldman τη συμφωνία, έγινε περιζήτητη από τους ανταγωνιστές και ανέβασε το κασέ της στα ύψη.

 

Η επικεφαλής του κλιμακίου της Goldman, η ελληνικής καταγωγής Αντι Λουδιάδη που έκανε το ντιλ, λέγεται ότι κέρδισε τόσα χρήματα, που θα μπορούσε να μην ξαναεργαστεί.

 

Οι δόσεις για το swap των 2,8 δισ. που συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν από το 2004, ήταν 360 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, συν τον πληθωρισμό, με χρονολογία αποπληρωμής το 2019, σύμφωνα με τεχνοκράτες της κυβέρνησης Σημίτη, ενώ οι της Ν.Δ. μιλούν για 430 εκατ.

 

Ο Χρ. Σαρδελής, πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους το 2001 (ΟΔΔΗΧ), δεν κρύβει την απογοήτευσή του για το θόρυβο που προκλήθηκε ξανά, τον οποίο αποδίδει σε σκοπιμότητες. «Δεν αρνούμαι ότι αυτά στοιχίζουν», λέει, «τότε όμως είχαμε ένα όραμα. Κάναμε μία επένδυση για την Ελλάδα και μας βγήκε σε εφιάλτη, με όλα αυτά. Αν είχαμε προβλέψει τις αλλαγές στο επιτοκιακό περιβάλλον, θα είχαμε δώσει άλλη δομή στο χρέος. Μετά το 2001 και την πτώση των δίδυμων πύργων έπεσαν τα επιτόκια και αυξήθηκε η λογιστική αξία του. Μπορεί κάποιος να πει ότι αυτό σχεδιάστηκε για να βγάλει λεφτά η Goldman Sachs, αλλά αν φτάσουν να πουν ότι ξέραμε πως θα πέσουν και οι δίδυμοι πύργοι…». Ο κ. Σαρδελής υποστηρίζει ότι όσοι μιλούν για το swap του 2001 «το κάνουν για να σκεπάσουν άλλα» και προσθέτει: «Ας απολογηθούν και αυτοί που το διαπραγματεύτηκαν το 2005».

 

Πράγματι, η περιπέτεια του swap συνεχίστηκε επί κυβερνήσεων Ν.Δ. Μετά το σκάνδαλο Enron που ξέσπασε στις ΗΠΑ, άρχισαν οι έλεγχοι στις αμερικανικές τράπεζες και η Goldman Sachs ήθελε να το ξεφορτωθεί. Ζήτησε λοιπόν, το 2005, από την ελληνική κυβέρνηση να το πάρει πίσω. Ο Γ. Αλογοσκούφης δέχθηκε κι έβαλε την Εθνική Τράπεζα να το αγοράσει, η οποία το πήρε στην τιμή των 5,5 δισ. (από 2,8 που ήταν αρχικά). Η Ν.Δ. λέει ότι το έκανε για να το επιμηκύνει, μειώνοντας την ετήσια δόση σε 320 εκατομμύρια μέχρι το 2039.

 

Το ποσό αυτό εξακολουθούσε να αποτελεί «κρυφό» χρέος, προς την Εθνική πλέον. Μόνο που το 2008 η ΕΚΤ άρχισε να ρωτά την κυβέρνηση εάν έχει χρέη σε κρυφά swaps και αυτή σφύριζε αδιάφορα. Μέχρι που ήρθε η κυβέρνηση Παπανδρέου και έβγαλε τους σκελετούς από τα ντουλάπια. Τότε φανερώθηκε και το κρυφό swap των 5,5 δισ. που συνέβαλε στην αύξηση του χρέους, με τις γνωστές συνέπειες.

 

Πρώην στέλεχος του υπ. Οικονομικών της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ παραδέχεται σήμερα ότι «φέρναμε τα έσοδα του μέλλοντος στο παρόν και τις υποχρεώσεις του παρόντος τις στέλναμε στο μέλλον».

 

Ο Γ. Παπανδρέου αρχικά εμφανίστηκε πρόθυμος να εξεταστεί και το swap του 2001 στην εξεταστική για την οικονομία. Οι δηλώσεις του όμως προκάλεσαν την ενόχληση του Κ. Σημίτη και έτσι έκανε πίσω. 

 

Σύμφωνα με έκθεση της Eurostat (15/11/ 2010), «η Ελλάδα πραγματοποίησε σε μεγάλο αριθμό ανταλλαγές χρέους (swaps) εκτός αγοράς από το 2001 έως και τα τέλη του 2007, οι οποίες οδήγησαν στην αύξηση του εθνικού χρέους της».

 

Η Goldman Sachs έχει κατηγορηθεί από τον γαλλικό τύπο ότι εκμεταλλεύτηκε την πληροφόρηση που είχε σχετικά με το πραγματικό ύψος του χρέους της Ελλάδας και κερδοσκόπησε ποντάροντας στην κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας.

 

Προσοχή το swap Αλογοσκούφη είναι μόνο ένα από τα αμέτρητα σκάνδαλα που έγιναν επί τραπεζοκρατίας και με την υπογραφή των εκάστοτε αρμοδίων υπουργών που ήταν τσιράκια των τραπεζιτών. Οι τραπεζίτες ουσιαστικά είναι οι ίδιοι άνθρωποι με τους κερδοσκόπους ή έστω πάρα πολύ καλοί συνεργάτες και ενίοτε λυκοφίλοι.

 

Πόσα γνωρίζουμε όμως ως ελληνικός λαός με εταιρίες αρπακτικών τύπου Goldman Sachs με τις σημερινές παρανόμως υπερτοκογλυφικές κατα τα άλλα ελληνικές τράπεζες και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων τους; Πάρα πολύ λίγα δυστυχώς. Οσο όμως ο χρόνος κυλά, τόσο περισσότερα μαθαίνουμε και έχουμε να αποκαλύψουμε πολλά ακόμα. 

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr