Η Ελλάδα δεν αναζητά εχθρούς, αλλά λύσεις

Με τη διαβεβαίωση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, χωρίς να αναζητά «εξωτερικούς εχθρούς, αλλά λύσεις», το Μέγαρο Μαξίμου απαντά στο ισπανο-πορτογαλικό «δίδυμο», που έσπευσε να ζητήσει από τις Βρυξέλλες να… πυροβολήσουν τον Αλέξη Τσίπρα για την «περιγραφή» των μηνυμάτων που έλαβε από τους ομολόγους του -και- στη Σύνοδο Κορυφής.

 

Είναι πασιφανές ότι το Μέγαρο Μαξίμου κάθε άλλο παρά ανέμενε τη δημόσια επιθετική στάση των πρωθυπουργών των δύο χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, παρότι έζησε ο ίδιος στη Σύνοδο Κορυφής την αρνητική ενέργεια προς τα ελληνικά αιτήματα.

 

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε υποχρέωση να περιγράψει με λεπτομέρειες στον ελληνικό λαό τη σκληρή διαπραγμάτευση στο κρίσιμο Eurogroup, η οποία οδήγησε και στη συμφωνία.

 

Η στάση όλων των κυβερνήσεων απέναντι στη συμφωνία δεν αποτελεί κάποιο μυστικό – άλλωστε είχε γνωστοποιηθεί από την πρώτη στιγμή, όπως είναι και το σωστό. Αυτό ακριβώς επανέλαβε και στην ομιλία του, στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός», εξηγούσαν κύκλοι της κυβέρνησης στο Reuters, υπογραμμίζοντας την πολιτική βούληση για τη συνέχιση του ειλικρινούς διαλόγου με τους εταίρους και τους θεσμούς.

 

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν κατηγοριοποιεί τις χώρες και τους πολίτες της Ευρώπης σε φιλικές και εχθρικές, δεν αναζητά εξωτερικούς εχθρούς, αλλά λύσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μέσα από τη συνεργασία και τον διάλογο λαών και κυβερνήσεων. Οποιαδήποτε, λοιπόν, παρερμηνεία της ομιλίας του Ελληνα πρωθυπουργού δεν βοηθά προς την κατεύθυνση του διαλόγου», επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι, ενώ ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης προσθέτουν ότι «προχωράμε για να βρούμε λύσεις κι ότι η περιγραφή των δεδομένων στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ έγινε προφανώς για πολιτικούς λόγους».

 

Χθες συγκεκριμένα, με σειρά αναρτήσεών του στο Twitter αλλά και με δηλώσεις που έκανε σε συγκέντρωση του κόμματός του στη Σεβίλλη, ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, κάλεσε τον Ελληνα ομόλογό του, κ. Τσίπρα, να επιδείξει «σοβαρότητα» και να σταματήσει να αναζητά αποδιοπομπαίους τράγους στο εξωτερικό.

 

«Το κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς αποφάσισε ότι το φταίξιμο για τα προβλήματα της Ελλάδας πέφτει στις κυβερνήσεις της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Το να αναζητά κανείς έναν εχθρό στο εξωτερικό είναι μια “διέξοδος” που έχουμε ήδη παρακολουθήσει πολλές φορές στην Ιστορία. Αυτό δεν λύνει τα προβλήματα, αυτό δεν κάνει τίποτε άλλο από το να τα επιδεινώνει. Η μόνη λύση είναι να επιδεικνύεται σοβαρότητα», σημείωσε ο Ισπανός ηγέτης ο οποίος μάλιστα δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει την ελληνική κυβέρνηση που «που έχει προκαλέσει απογοήτευση, καθώς υπόσχεται στους Ελληνες πράγματα που γνωρίζει ότι δεν μπορεί να τηρήσει».

 

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από την άλλη, Πέδρο Πάσους Κοέλιου, φέρεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να «εξέφρασε την αμηχανία του» μπροστά στις «αβάσιμες», όπως τις χαρακτήρισε, κατηγορίες του Ελληνα πρωθυπουργού, σε «επιστολή που εστάλη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς διά της διπλωματικής οδού».

 

Ραχόι και Κοέλιου λέγεται πως στον απόηχο της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ απέστειλαν κοινή επιστολή διαμαρτυρίας προς τους προέδρους της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Γιούνκερ και Τουσκ, αντίστοιχα. Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός φέρεται μάλιστα να χαρακτήρισε τις δηλώσεις Τσίπρα «λανθασμένες, άνευ προηγουμένου και ακατάλληλες για Ευρωπαίο ηγέτη». «Βρισκόμασταν στην ίδια πλευρά όπως οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ιρλανδίας. Νομίζω ότι είναι κακό να στιγματίζονται χώρες της νότιας Ευρώπης», παρουσιάζεται να τόνισε ο Κοέλιου.

 

Η Κομισιόν δεν αναμένεται να τοποθετηθεί επισήμως επί του θέματος καθώς όπως επεσήμαιναν χθες εκπρόσωποί της, δουλειά της είναι να ενώνει τα κράτη-μέλη της ΕΕ και όχι να τα χωρίζει.

 

Πηγή: Έθνος