Θεσσαλονίκη: Συνέδριο για τις «Νέες Τεχνολογίες στην Ιατρική και Ιατρικός Τουρισμός»

Η χρήση νέων τεχνολογιών στην ιατρική και η ύπαρξη υψηλού επιπέδου εξειδικευμένων γιατρών αποτελούν τα προνόμια της Ελλάδας για την προσέλκυση του ιατρικού τουρισμού που θα συμβάλει στην τόνωση της οικονομίας.

Λόγω των συγκρούσεων στη Λιβύη και σε χώρες της Αφρικής κατά τα δύο τελευταία έτη μεγάλος αριθμός ασθενών και τραυματιών από τα κράτη αυτά αναζήτησε γιατρειά στα ελληνικά νοσηλευτικά ιδρύματα. Πέραν αυτού υπογόνιμα ζευγάρια από 32 χώρες επισκέπτονται τα κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής της Ελλάδας προκειμένου να αποκτήσουν παιδιά.

 

Λόγω της υψηλής εξειδίκευσης των 62 κέντρων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αλλά και των χαμηλότερων τιμών της εξωσωματικής γονιμοποίησης , που είναι τρεις φορές χαμηλότερες απ΄ότι στο Βέλγιο, η Ελλάδα τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης στον τομέα αυτό.

 

Μάλιστα ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα e-learning με θέμα την ανθρώπινη αναπαραγωγή , που υλοποιεί τον τελευταίο χρόνο το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής «εξάγεται» για πρώτη φορά στη Ρουμανία. Παράλληλα η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής και η Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής της Ρουμανίας θα αδελφοποιηθούν αυτές τις ημέρες με στόχο την διερεύνηση και αντιμετώπιση των υπογόνιμων ζευγαριών.

 

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο πλαίσιο του 2ου Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Νέες Τεχνολογίες στην Ιατρική και Ιατρικός Τουρισμός» που διοργανώνουν 12-15 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, η Ελληνική Εταιρεία Παχέος Εντέρου και Πρωκτού και το Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο.

 

«Από τη στιγμή που υπάρχει αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα γιατί να μην συμβάλει σε αυτό και ο ιατρικός τουρισμός; Το επίπεδο των γιατρών στην Ελλάδα είναι υψηλό και οι νέες τεχνολογίες όπως η ρομποτική και η αεροδιαστημική χρησιμοποιούνται στη χώρα μας. Μπορεί ο δημόσιος τομέας να είναι προβληματικός , ο ιδιωτικός τομέας όμως έχει κάνει επενδύσεις στον τομέα των νέων τεχνολογιών και το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας είναι τόσο υψηλό που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα εκείνο των χωρών της Ευρώπης και της Αμερικής» ανέφερε ο πρόεδρος του συνεδρίου , καθηγητής χειρουργικής στου ΑΠΘ, Γιώργος Μπασδάνης.

 

Σήμερα ένα στα τέσσερα ζευγάρια αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας . Πριν 10 χρόνια οι γυναίκες τεκνοποιούσαν κατά μέσο όρο στα 23 έτη ενώ σήμερα στα 35 έτη. Μετά την ηλικία των 35 υπάρχει σαφώς μείωση των βιολογικών δυνατοτήτων για να μπορέσει μια γυναίκα να μείνει έγκυος από μόνη της, και επομένως θα χρειαστεί να αποταθεί σε κάποια μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

 

«Υπάρχει μια πραγματική αύξηση των αιτίων της υπογονιμότητας με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερα ζευγάρια να απευθύνονται στον ειδικό γιατρό για προβλήματα γονιμότητας . Η ελληνική νομοθεσία είναι φιλελεύθερη , επιτρέπει δωρεά ωαρίων, δωρεά γαμετών και εμβρυομεταφορά περισσότερων από δύο , μέχρι τριών, γονιμοποιημένων ωαρίων , πράγμα το οποίο δεν γίνεται σε άλλες χώρες. Έτσι διάφορες ειδικές υποομάδες, όπως οι γυναίκες οι οποίες δεν μπορούν να μείνουν έγκυες με δικά τους ωάρια , απευθύνονται κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα. Στη χώρα μας υπάρχουν αξιόλογα κέντρα και επιστήμονες με υψηλού βαθμού εκπαίδευση. Κατά συνέπεια τα ποσοστά κυήσεων μετά από την εφαρμογή διαφόρων μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής να είναι εξαιρετικά . ‘Αρα υπάρχει και ένα επιστημονικό κίνητρο για να απευθύνονται τα ζευγάρια αυτά στην Ελλάδα. Το κόστος μάλιστα στην Ελλάδα είναι τρεις φορές λιγότερο απ΄ότι στο Βέλγιο. Στην Ελλάδα υπάρχουν 62 κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής εκ των οποίων μόνο 5-6 είναι κρατικά.Η Ελλάδα πραγματικά έχει όλες τις προϋποθέσεις όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή, το επιστημονικό δυναμικό και την οργάνωση των κέντρων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και εφαρμόζονται όλες οι πρωτοποριακές μέθοδοι που έχουν σχέση με την γυναικολογία και αυτά την καθιστούν πόλο έλξης και παράλληλα αποτελούν ένα σημαντικό λογικό κίνητρο για να επισκεφτούν την Ελλάδα οι ξένοι γι αυτό το λόγο» επισήμανε από την πλευρά του μαιευτήρας γυναικολόγος αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ Γεώργιος Πάντος .