Οι Έλληνες τραπεζίτες φεύγουν, οι ξένοι έρχονται

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Μαύρο κι άραχνο φαντάζει το μέλλον των ελληνικών τραπεζών, καθώς αποτελέσματα εξυγίανσης δεν φαίνονται καθόλου, οι δανειστές περνούν από κόσκινο τους τραπεζίτες, καθώς κρίνουν ότι αυτοί ευθύνονται για τη κατάσταση στις ελληνικές τράπεζες με λάθη και παραλείψεις τους, ενώ ακόμα κι αν έρθουν ξένα τραπεζικά στελέχη, κρίνεται ότι αυτά θα έχουν πλήρη άγνοια για την ελληνική πραγματικότητα. Από την άλλη, η αυτονομία των ελληνικών τραπεζών που μέχρι τώρα δρούσαν ανεξέλεγκτες, καθώς οι ίδιες καθόριζαν τους νόμους και τους κανόνες λειτουργίας τους, χωρίς να δίνουν λογαριασμό στις ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά ούτε να ελέγχονται από αυτές, έχουν φέρει το ελληνικό πολιτικό σύστημα σε θέση απλού θεατή που κάθεται και παρακολουθεί άπραγο και με απάθεια τις ανησυχητικές εξελίξεις. Κάτι βέβαια που μόνο καλό δεν μπορεί να είναι καθώς υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος να προκληθούν σοβαρές επιπρόσθετες ζημίες στην οικονομία της χώρας, δεδομένου ότι ο χειρισμός των κόκκινων δανείων, θέμα στρατηγικής σημασίας για το μέλλον του τραπεζικού κλάδου, αλλά και της ελληνικής οικονομίας συνολικά, εισέρχεται στην τελική του φάση.

Νέοι τρόποι δανειοδότησης, πωλήσεις προβληματικών και μη δανείων, κεφαλαιοποιήσεις χρεών, επιχειρηματικές συνενώσεις και τα συναφή, αναμένεται σύντομα να μονοπωλούν την επικαιρότητα και να προκαλέσουν σημαντική αναδιάταξη του επιχειρηματικού τοπίου, καθώς είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός προβληματικών δανείων αλλά και της διασποράς τους στους περισσότερους, αν όχι σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους.

Με λίγα λόγια, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα δούμε, όχι μόνο funds να αναλαμβάνουν τις διοικήσεις μεγάλων και μικρότερων ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά να βρίσκονται σε άμεση συνεργασία με τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες επίσης θα διοικούνται από ξένα στελέχη. Γιατί, όπως πληροφορούμαστε, είναι θέμα σύντομου χρόνου η αλλαγή σημαντικού αριθμού προσώπων από τα διοικητικά συμβούλια, με τα περισσότερα νέα πρόσωπα να προέρχονται από το εξωτερικό, αλλά με μηδενική εμπειρία στις ελληνικές συνθήκες. Κι αυτό γιατί δεν φαίνεται να υπάρχουν στην Ελλάδα στελέχη με την απαιτούμενη γνώση, αλλά και αυτά που υπάρχουν δεν θέλουν να μπλέξουν με τράπεζες που πνέουν τα λοίσθια.

Κι αυτό γιατί, όπως διαβάζουμε, ο ελληνικός τραπεζικός τομέας θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο καθώς οι δανειστές επιθυμούν από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να παραμείνουν μόνο δύο. Και μάλιστα και με τις ευλογίες του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Πρόκειται για σχέδιο που επεξεργάζεται ήδη η DG Comp., δηλαδή η Ευρωπαϊκή Διεύθυνση Ανταγωνισμού. Αν και σενάριο, όπως λένε, προκύπτει σε μια περίοδο που τόσο η EKT όσο και ο SSM ανησυχούν για την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος με τα όσα συμβαίνουν στην Πορτογαλία, την Ιταλία, και δευτερευόντως και τη Γερμανία, αλλά και σε μια περίοδο που η αντιμετώπιση του προβλήματος του υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων, αποτελεί «αγκάθι» για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ένα «μέτωπο» που πρέπει άμεσα να κλείσει και στο οποίο αναφέρθηκε πρόσφατα στο γενικό συμβούλιο του ΣEB ο διοικητής της TτE, Γιάννης Στουρνάρας, γνωστός για τις προφητείες του, που συνήθως επαληθεύονται.

H δημιουργία δύο μόνο μεγάλων τραπεζικών ομίλων στη χώρα δημιουργεί τραπεζικό μονοπώλιο το οποίο καθορίζει την όποια ανάπτυξη. Όταν μάλιστα αυτό το τραπεζικό μονοπώλιο το ελέγχουν μόνο ξένοι, ή το διοικούν μόνο ξένοι, είναι παρά πολύ εύκολο να καταλάβει κανείς για τι είδους ανάπτυξη μπορούμε να μιλάμε. Θα δανείζουν μόνο τις ξένες εταιρείες που θα έρχονται στην Ελλάδα, η ελληνική επιχειρηματικότητα θα σβήσει, η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση θα εξαφανιστεί, και οι Έλληνες επιχειρηματίες αλλά και οι υπάλληλοί τους, θα καταλήξουν να εργάζονται όλοι σε ξένες εταιρείες που θα μονοπωλήσουν την όποια ανάπτυξη. Τα λεφτά από την αποπληρωμή των δανείων θα πηγαίνουν στο εξωτερικό και η Ελλάδα θα καταντήσει χώρα υπαλλήλων χωρίς καμία ελπίδα να αναπτύξει δική της επιχειρηματικότητα. Με λίγα λόγια, δεν θα υπάρχει τρόπος να σηκώσει κανείς κεφάλι, να προοδεύσει, να αναπτυχθεί και να βγει από το υπαλληλικό χώρο.

Κι ενώ ο Γ.Στουρνάρας δίνει τις ευλογίες του σε μία τέτοια προοπτική, πολλοί κάνουν λόγο για αφελληνισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Για τα funds ο Γ.Στουρνάρας είπε, «φυσικά και δεν είναι κοράκια. Παίρνουν ρίσκο αφού βάζουν χρήματα»…

Η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, η οποία βρίσκεται υπό αποχώρηση, καθώς οι ξένοι θέλουν να την απομακρύνουν, είχε εκπέμψει ένα ηχηρό σήμα κινδύνου για τις επερχόμενες αλλαγές στις τράπεζες. Είπε ότι με τις αλλαγές ακρωτηριάζεται η αναγκαία σύνδεση των τραπεζών με την πραγματική οικονομία.

Ίσως εξηγείται τώρα και πολύ εύλογα μάλιστα, γιατί ο πρόεδρος της Τράπεζες Πειραιώς επέλεξε αυτή την εποχή για να αποχωρήσει και «να κάνει χώρο στους νέους».