Η ενέργεια στο επίκεντρο της συνάντησης Σαμαρά με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια ακολούθησε γεύμα εργασίας των δυο ηγετών και των συνεργατών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συνομιλίες κυριάρχησαν θέματα ενέργειας, όπως ο αγωγός ΤΑΡ και η ΔΕΣΦΑ, καθώς και γενικότερα γεωστρατηγικά ζητήματα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έγινε συζήτηση για τις εξελίξεις στη Ρωσία και την Ουκρανία, καθώς και για τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης.

 

Ο πρωθυπουργός (και ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) συζήτησε με τον Αζέρο Πρόεδρο και για τις τελευταίες εξελίξεις και τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Το κλίμα στις συνομιλίες ήταν ιδιαιτέρως θερμό, κυβερνητικές δε πηγές τονίζουν ότι έχει σημειωθεί εξαιρετική πρόοδος στις σχέσεις των δύο χωρών σε πολύ υψηλό επίπεδο, κάτι που ξεκίνησε από την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, τον Μάιο του 2013.

 

Χαιρετισμός σε συνάντηση με επιχειρηματίες

 

«Η Ελλάδα υλοποιεί ένα σημαντικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο προσφέρει σημαντικές δυνατότητες σε ξένους και Έλληνες επενδυτές» τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χαιρετίζοντας την συνάντηση του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ με επιχειρηματίες.

 

«Με τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες σταθερά εφαρμόζουμε και τη μεγαλύτερη διευθέτηση του χρέους που έχει γίνει ποτέ στη μοντέρνα οικονομική ιστορία για χώρα, έχουμε δημιουργήσει ένα θετικό περιβάλλον για επιχειρήσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως η συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς πέραν αυτών της ενέργειας.

 

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς φιλίας που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια επισημαίνοντας πως μπορεί να υπάρξει μια πολυδιάστατη οικονομική συνεργασία με έμφαση και στο εμπόριο, τον τουρισμό, την αγορά ακινήτων κλπ.

 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στη συνεργασία που υπάρχει στους τομείς της ενέργειας φέρνοντας ως παράδειγμα την κατασκευή του αγωγού TAP αλλά και την απόκτηση της ΔΕΣΦΑ από την εταιρεία SOCAR. Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά η κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία είναι η απόδειξη πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενεργειακή ασφάλεια και στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Τάχθηκε μάλιστα υπέρ της κατασκευής ενός κάθετου διαδρόμου όπως επίσης και διασυνδέσεων, που θα μεταφέρουν στα Βαλκάνια και την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη φυσικό αέριο που θα έρχεται από το Νότο στο Βορρά. Η Ελλάδα σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα μπορεί να είναι το σημείο αφετηρίας αυτού του δρόμου που θα τροφοδοτείται από τον TAP όπως και από άλλες πηγές που είτε υπάρχουν είτε θα προκύψουν από την Ελλάδα.