Η επόμενη μέρα του Γκίκα Χαρδούβελη

Αποτέλεσε μία από τις εκπλήξεις του πρόσφατου ανασχηματισμού. Ο Γκίκας Χαρδούβελης εισέβαλε ξαφνικά στη ζωή μας και πιθανότατα στο πορτοφόλι μας.

 

Ο “άνθρωπος του Σημίτη” που ανέλαβε καίριες θέσεις στο παρασκήνιο τη τελευταία τετραετία διακυβέρνησης του πρώην πρωθυπουργού, ανέλαβε ενεργό ρόλο στην οικονομική ζωή του τόπου. Είχε δράσει και πάλι στο παρασκήνιο κατά τη εξάμηνη διακυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου και τώρα πλέον βγήκε στο προσκήνιο. Θα κληθεί να εφαρμόσει όλα αυτά που κατα καιρούς έγραφε στον τύπο, ότι δηλαδή θα πρέπει να υπάρξει μείωση φορολογίας. Θα μπορέσει όμως να το καταφέρει; Ή θα εξελιχθεί και αυτός σε ένα πειθήνιο όργανο της τρόικας;

 

Λογικά, θα συμβεί το δεύτερο, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση τον έλληνα υπουργό Οικονομικών να τον διόρισαν Σαμαράς-Βενιζέλος, χωρίς πρώτα τη σύμφωνη γνώμη του Βερολίνου. Και για να δώσει η Φράου Μέρκελ το “πράσινο φως”, θα πρέπει να έχει δηλώσει τυφλή υποταγή ο Γκίκας Χαρδούβελης.

 

Πως όμως θα πρέπει να κινηθεί ο νέος τσάρος της οικονομίας αν θέλει πραγματικά να βοηθήσει τη χώρα; Θα πρέπει να φροντίσει για το άνοιγμα της χρηματοδότησης των τραπεζών με δάνεια, προκειμένου να μπει ρευστό και ζεστό χρήμα στην αγορά, ώστε να πάρει πάλι τα πάνω της η οικονομία. Θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι ο έλληνας δεν θα κληθεί να πληρώσει ούτε σεντ παραπάνω, γιατί έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όριά του. Θα πρέπει να πατάξει τη φοροδιαφυγή, δίνοντας κίνητρα και όχι τιμωρώντας τους παραβάτες, οι οποίοι σε έναν μεγάλο βαθμό αναγκάζονται να παρανομήσουν. Θα πρέπει να ενισχύσει τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος έχει πάρει στη πλάτη του το μεγαλύτερο μέρος της κρίσης. Θα πρέπει να κάνει τον έλληνα και τους επενδυτές να αισθανθούν σίγουροι πως ζουν σε ένα κράτος όπου υπάρχει ισονομία. Μπορεί τα παραπάνω να φαντάζουν απλά, αλλά με την τρόικα να καραδοκεί σε κάθε κυβερνητική απόφαση, δεν είναι και τόσο εύκολο.

 

Ο κ. Χαρδούβελης καθηγητής, στέλεχος της Eurobank και σύμβουλος των κ.κ. Σημίτη και Παπαδήμου στο Μαξίμου, διατηρεί το προφίλ του πολιτικά φιλελεύθερου οικονομολόγου και του υπέρμαχου της συνέχισης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η πρώτη γνωριμία του με τους ομολόγους του της ευρωζώνης θα γίνει στο Eurogroup της 19ης Ιουνίου. Το πρώτο του ραντεβού με την τρόικα αναμένεται στα μέσα Ιουλίου. Ως τότε θα πρέπει να έχουν διευθετηθεί δύσκολα προαπαιτούμενα όπως ο νόμος για τη μικρή ΔΕΗ, το “μαχαίρι” στις επικουρικές συντάξεις και το θέμα του αιγιαλού που ήδη συγκεντρώνει αντιδράσεις. Ωστόσο το βασικό κρας – τεστ έρχεται το Φθινόπωρο με τη διαπραγμάτευση για το χρέος και τις απαιτήσεις του νέου (αναθεωρημένου) μνημονίου.

 

Πέραν όμως των μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό, το πιο σκληρό «πόκερ» ανάμεσα (και) στα μέλη της τρόικας θα παιχτεί το Φθινόπωρο με σκοπό τη νέα ρύθμιση του χρέους. Το ΔΝΤ επιμένει να μη χρησιμοποιηθεί τα υπόλοιπο της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών (υπολογίζεται σε περίπου 12 δισ. ευρώ) για την εξυπηρέτηση του χρέους και πιέζει τους Ευρωπαίους για γενναίες αποφάσεις. Το Ταμείο θα επιμείνει ότι από τα μέσα του 2015 ως το τέλος του 2016 στο ελληνικό πρόγραμμα εντοπίζεται χρηματοδοτικό κενό στην περιοχή των 13 δισ. ευρω.

 

Την ίδια ώρα, ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος μετακομίζει στην Τράπεζα της Ελλάδας, θα πάει αύριο στο Βερολίνο συνοδευόμενος από τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού κ. Σταύρος Παπασταύρου για να συναντήσουν τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο κ. Χαρβούβελης δεν θα ταξιδέψει μαζί τους.

 

ΌΠως και να έχει, οι προσδοκίες των ελλήνων από τον νέο υπουργό Οικονομικών είναι μεγάλες. Φιλοδοξούν σε μία λιγότερο αιμοσταγή πολιτική, η οποία θα τους επιτρέψει να πάρουν μία ανάσα και να βγάλουν το κεφάλι πάνω από το νερό. Βέβαια, με την τρόικα να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, το παραπάνω ενδεχόμενο δεν μοιάζει ρεαλιστικό. Όμως, η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία…

 

του Άγγελου Αγγελίδη

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr