Η εθνική σύνταξη είναι για λίγους η αναλογική για όλους

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Η εθνική σύνταξη αφορά μόνο όσους έχουν συμπληρώσει τα 15 χρόνια ασφάλισης και όχι τους ανασφάλιστους ξεκαθαρίζει μέσα από το radio1d.gr η Έλένη Νάτση,  δικηγόρος αρμόδια για θέματα ασφαλιστικά- συνταξιοδοτικά, συνεργάτης του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βόρειας Ελλάδας.

Η ίδια μιλώντας στην εκπομπή «Βαριά και Ανάλαφρα», των Βασίλη Παπαναστασούλη και Δέσποινας Κρητικού, υπογράμμισε ότι η πρόταση του συλλόγου δανειοληπτών για αναλογική σύμβαση είναι η μόνη λύση για τους σημερινούς ανέργους οι οποίοι βρίσκονται χωρίς ένσημα και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σύμφωνα με την συγκεκριμένη πρόταση, με την εφαρμογή της αναλογικής σύνταξης οι πρώην εργαζόμενοι που δεν έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα ένσημα για μια κανονική σύνταξη, θα μπορέσουν να πάρουν ελάχιστη μηνιαία σύνταξη ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισής τους ενώ ταυτόχρονα θα εξασφαλίσουν και  ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η Ελένη Νάτση υπογράμμισε ότι ο σύλλογος Δανειοληπτών Προστασίας Καταναλωτών –Βόρειας Ελλάδας, έχει ήδη φέρει  την πρόταση στο  τραπέζι του  διαλόγου με τα μέλη του, ενώ ταυτόχρονα προχωρά  σε δικαστική προσφυγή ώστε να κατοχυρώσει σχετική  απόφαση είτε από το ΣτΕ είτε από Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η κυρία Νάτση  μέσω της εκπομπής «Βαριά και Ανάλαφρα» τόνισε ότι η μαζική προσφυγή από μια ομάδα ανέργων και ανασφάλιστων πολιτών οι οποίοι έχουν εργαστεί στο παρελθόν έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να έχει ως αποτέλεσμα μια πιλοτική δίκη στα ελληνικά δικαστήρια η ακόμη και μια θετική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Τέτοιες αποφάσεις, σύμφωνα με την κυρία Νάτση, μπορούν ν ανοίξουν το δρόμο για τη δικαίωση χιλιάδων ανασφάλιστων και άνεργων πολιτών.