Οι Γάλλοι κηδεύουν τα θύματα των επιθέσεων στο Παρίσι

ΦΩΤΟ: EPA

ΦΩΤΟ: EPA

Δέκα ημέρες μετά τις επιθέσεις που συγκλόνισαν το Παρίσι, συγγενείς και φίλοι των Γάλλων που σκοτώθηκαν στα τρομοκρατικά χτυπήματα της 13ης Νοεμβρίου άρχισαν να κηδεύουν τους δικούς τους, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ την προσεχή Παρασκευή η χώρα αναμένεται να αποτίσει φόρο τιμής στους νεκρούς της σε επίσημη τελετή.

Συνολικά 29 πόλεις έχουν βυθιστεί στο πένθος και χιλιάδες Γάλλοι θρηνούν τους συμπολίτες τους – οι περισσότεροι από αυτούς ήταν ηλικίας μεταξύ 20 και 30 ετών – που έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες των τζιχαντιστών στο συναυλιακό χώρο του Μπατακλάν, στο μπαρ La Belle Equipe και στο εστιατόρια Petit Cambodge.

Από τους 130 νεκρούς, 29 άνθρωποι ήταν ξένης ή διπλής υπηκοότητας.

Πολλοί από τους συγγενείς των θυμάτων, θέλησαν να μοιραστούν με άλλους συμπολίτες τους το πένθος τους και απηύθυναν εκκλήσεις στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Όπως στην περίπτωση της 33χρονης Ορελί. Η οικογένεια της απηύθυνε μια έκκληση προς όσους επιθυμούν να βοηθήσουν στη διακόσμηση του φέρετρού της κοπέλας, που λάτρευε τη ροκ μουσική.

«Την Τετάρτη, η οικογένεια της Ορελί πήγε στο γραφείο τελετών και ανακάλυψε με τρόμο ότι τα φέρετρα που τους πρότειναν στο σχετικό κατάλογο για να κηδέψουν εκείνη δεν είχαν ψυχή. Δε μπορούμε να αφήσουμε την Ορελί να φύγει έτσι μακριά μας», εξήγησε μια φίλη της οικογένειας, η Πατρίσια, στη γαλλόφωνη έκδοση του ιστοτόπου Huffington Post. Πολλοί καλλιτέχνες του δρόμου έσπευσαν να προτείνουν τις ιδέες τους.

Ο Ματιέ Μοντί, αδελφός του Σεντρίκ που σκοτώθηκε επίσης στο Μπατακλάν, ζήτησε από τους Rolling Stones να παραστούν στην κηδεία του. Εκείνοι μπορεί να αρνήθηκαν την πρόσκληση, ωστόσο έστειλαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα «πλέον ειλικρινή συλλυπητήρια» στον αδελφό του.

Στην επαρχία ολόκληρες πόλεις πενθούν για τα θύματα.

Στο Μπλουά, στην κεντρική Γαλλία, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι παρέστησαν το πρωί στις κηδείες των Αννά και Μαριόν Πετάρ, 27 και 24 χρονών, δύο αδελφών που χάθηκαν ενώ δειπνούσαν στο Petit Cambodge.

Μία ημέρα πριν, σχεδόν 3.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βρετάνη, στη δυτική Γαλλία, στο λιμάνι Κονκαρνό, για να αποτίσουν φόρο τιμής στην Εστέλ Ρουά, 25 ετών, που καταγόταν από αυτή την κοινότητα και άφησε την τελευταία της πνοή στο Μπατακλάν.

Δημόσια τελετή στη μνήμη των θυμάτων της 13ης Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Παρασκευή στο Παρίσι, με την παρουσία του προέδρου της χώρας Φρανσουά Ολάντ. Σε αυτήν την τελετή αναμένεται επίσης να παραστούν τραυματίες, επιζώντες των επιθέσεων, σύμφωνα με το ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.