Η Γαλλία «οπλίζει» κατά του τρόμου με σχέδιο 735 εκατ. €

«Η μάχη κατά της τρομοκρατίας θα είναι αδυσώπητη», διακήρυξε χθες ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς. Πράγματι, δύο εβδομάδες μετά το αιματοκύλισμα στην εφημερίδα «Charlie Hebdo» και εν μέσω κλίματος τρόμου στο Παρίσι, η γαλλική κυβέρνηση υιοθετεί ένα αντιτρομοκρατικό δόγμα με πρωτοφανή μέτρα για την ασφάλεια της χώρας.

 

Μέσα σε διάστημα τριών χρόνων η Γαλλία θα δαπανήσει συνολικά περισσότερα από 735 εκατομμύρια ευρώ για να θωρακίσει τη χώρα απέναντι στην τρομοκρατική απειλή και θα προχωρήσει σε 2.680 προσλήψεις ατόμων στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Οι περισσότεροι εξ αυτών θα ανήκουν στο υπουργείο Εσωτερικών και στο Δικαιοσύνης, ενώ θα αυξηθεί ο αριθμός των μουσουλμάνων ιερέων στις φυλακές.

 

Επιπλέον πάνω από 3.000 άτομα στη Γαλλία και στο εξωτερικό θα τεθούν υπό προστασία και στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών θα χρησιμοποιηθεί και το Διαδίκτυο, μέσω του οποίου γίνεται στρατολόγηση. Από τα τουλάχιστον 735 εκατομμύρια ευρώ που θα δαπανηθούν και για τα οποία η κυβέρνηση θα εξοικονομήσει χρήματα από άλλους τομείς, έτσι ώστε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της σχετικά με τις δημόσιες δαπάνες, τα 425 εκατομμύρια θα δοθούν για όπλα, εξοπλισμό και βελτίωση των πληροφοριακών συστημάτων.

Μάλιστα, μετά τον τρόμο που προκάλεσαν οι τρεις τζιχαντιστές στη γαλλική πρωτεύουσα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι οι περικοπές στρατιωτικού προσωπικού που είχαν προγραμματιστεί για την περίοδο 2015-2019 θα είναι μικρότερες κατά 7.500 θέσεις, δεδομένου ότι ο στρατός συμμετέχει στο αντιτρομοκρατικό πρόγραμμα «Vigipirate».

 

Οι ανακοινώσεις της γαλλικής κυβέρνησης έγιναν την ώρα που συνεχίζονταν οι συλλήψεις για τις επιθέσεις που συγκλόνισαν τη Γαλλία. Τέσσερις άνδρες, ηλικίας 22 έως 28 ετών, προφυλακίστηκαν και εναντίον τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες, ενώ πρόκειται για την πρώτη απαγγελία κατηγοριών για το εφιαλτικό τριήμερο.

 

Οι τρεις εξ αυτών κατηγορούνται για αγορά εξοπλισμού για λογαριασμό του Αμεντί Κουλιμπαλί, ο οποίος δολοφόνησε τη δημοτική αστυνομικό στις 8 Ιανουαρίου στο Μονρούζ και συνέλαβε την επομένη ομήρους στο εβραϊκό παντοπωλείο της Πορτ ντε Βενσέν με αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, πριν σκοτωθεί ο ίδιος από τα πυρά της αστυνομίας.

 

Την ίδια ώρα η βελγική Δικαιοσύνη αποφάσισε να παρατείνει την προφυλάκιση τριών ατόμων που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της επιχείρησης εναντίον πυρήνων τζιχαντιστών, και άσκησε δίωξη σε έναν τέταρτο ύποπτο.

 

Συνολικά συνελήφθησαν 13 άτομα στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης που οδήγησε στον θάνατο δύο υπόπτων σε ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς την περασμένη Πέμπτη στην ανατολική πόλη Βερβιέ. Ερευνες για τον πυρήνα στο Βέλγιο βρίσκονται σε εξέλιξη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ολλανδία.

 

Πηγή: Έθνος