Η Γάζα χρειάζεται 4,5 δισ. για να ξαναχτιστεί

Εξι δισεκατομμύρια δολάρια (4,5 δισ. ευρώ) τουλάχιστον θα χρειαστούν για να ανοικοδομηθεί η Γάζα και να αποκατασταθεί, όπως ήταν στις 8 Ιουλίου, πριν από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και των δυνάμεων της Χαμάς. Τα σχετικά εκτιμά ο αντιπρόεδρος της παλαιστινιακής κυβέρνησης Μοχάμεντ Μουσταφά. Οι νεκροί ανέρχονται στους 2.200 και 475.000 άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους.

 

Το 2009, έπειτα από πόλεμο τριών εβδομάδων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και αφότου είχε διοργανωθεί διεθνής διάσκεψη για το ζήτημα της βοήθειας στη Γάζα, τελικώς έφτασε στον προορισμό του μόλις ένα τμήμα της διεθνούς βοήθειας, ύψους 5 δισ. δολαρίων (3,8 δισ.ευρώ), σύμφωνα με τον κ. Μουσταφά.

Σήμερα η εύθραυστη συμφωνία εκεχειρίας που συνήφθη προβλέπει την άρση των περιορισμών στη διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας και τη μεταφορά οικοδομικών υλικών. Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προετοιμάζει ψήφισμα που θα στηρίζει την κατάπαυση του πυρός και την ενίσχυση της ανοικοδόμησης των κατεστραμμένων από τους βομβαρδισμούς περιοχών.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, χρειάζεται επειγόντως η ανακατασκευή των κατεστραμμένων κατοικιών, οι οποίες ανέρχονται στις 17.200, ενώ 38.400 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Επιπλέον, 216 σχολεία έχουν βομβαρδιστεί και είναι ακατάλληλα για μαθήματα. Το προηγούμενο Σάββατο ξεκίνησε στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη η σχολική χρονιά και τα μαθήματα έγιναν στα προαύλια, γιατί οι αίθουσες στεγάζουν εσωτερικούς πρόσφυγες. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκονται και 58 νοσοκομεία και κέντρα υγείας, ενώ 375.000 παιδιά χρειάζονται επειγόντως ψυχοκοινωνική στήριξη. Η παλαιστινιακή κυβέρνηση του Μαχμούντ Αμπάς έχει ήδη έλθει σε επαφή με τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και την Παγκόσμια Τράπεζα και έχει διατυπώσει το αίτημα για σύγκληση παγκόσμιας διάσκεψης με θέμα τη βοήθεια προς τη Γάζα. Το αραβικό εμιράτο του Κατάρ, από τους μεγαλύτερους συμμάχους της Χαμάς, ενδεχομένως να παράσχει γενναιόδωρη βοήθεια για την ανοικοδόμηση της Γάζας, όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το Ρόιτερς. Το 2013 το Κατάρ είχε εγκαινιάσει μία σειρά έργων υποδομής στην περιοχή, συνολικής αξίας άνω των 400 εκατ. δολαρίων (304,4 εκατ. ευρώ).

Έντυπη