Η Google τιμά τη θαλάσσια βιολόγο Ρέιτσελ Λουίζ Κάρσον

Την αμερικανίδα θαλάσσια βιολόγο και περιβαλλοντολόγο Ρέιτσελ Λουίζ Κάρσον, που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1907, τιμά η Google, που της αφιερώνει το σημερινό λογότυπό της.

 

Η Κάρσον ξεκίνησε την καριέρα ως θαλάσσια βιολόγος στο Γραφείο Αλιευμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών και έγινε συγγραφέας πλήρους απασχόλησης τη δεκαετία του 1950.

 

Το βιβλίο της «The Sea Around Us», το οποίο εκδόθηκε το 1951, κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των ΗΠΑ και της απέφερε και οικονομική ευστάθεια. Best seller έγιναν επίσης τα βιβλία της «The Edge of the Sea» και η επανέκδοση του πρώτου της βιβλίου «Under the Sea Wind», που εξετάζουν τη ζωή στον Ωκεανό, από την παραλία μέχρι τα βαθύτερα σημεία.

 

Στο τέλος της δεκαετίας του 1950, η Κάρσον έστρεψε την προσοχή στο περιβάλλον και πιο συγκεκριμένα στα προβλήματα που πιστεύεται ότι οφείλονταν στα συνθετικά εντομοκτόνα. Υπό αυτό το πρίσμα εξέδωσε το 1962 το βιβλίο «Silent Spring», στο οποίο υποστηρίζει ότι τα εντομοκτόνα συσσωρεύονται στην τροφική αλυσίδα και βλάπτουν τον ανθρώπινο οργανισμό.

 

Το βιβλίο ήταν αιτία για να αλλάξει η εθνική πολιτική για την χρήση εντομοκτόνων και την απαγόρευση του DDT και άλλων εντομοκτόνων και αποτέλεσε έμπνευση για το περιβαλλοντικό κίνημα που οδήγησε στη δημιουργία της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ.