Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να λύσουν μόνες τους τα προβλήματα του πλανήτη

ΦΩΤΟ: REUTERS

Ασχέτως της στρατιωτικής και οικονομικής τους δύναμης, οιΗΠΑ δεν έχουν τη δυνατότητα να λύσουν μόνες τα προβλήματα του πλανήτη, τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος απευθύνεται στην 70ή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ,στη Νέα Υόρκη.

Μέσα από τα συντρίμμια που δημιούργησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν με δεκάδες έθνη ώστε να αποφευχθεί ένας τρίτος.

Η πορεία της ανθρωπότητας προς την πρόεδρο κάθε άλλο παρά έχει ολοκληρωθεί, ανέφερε ο κ. Ομπάμα, συμπληρώνοντας ότι κανένα έθνος δεν είναι απόλυτα ασφαλές έναντι της απειλής της διεθνούς τρομοκρατίας.

Επιτιθέμενος στη Ρωσία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι η χώρα του δεν μπορεί να ανεχθεί να παραβιάζεται βάναυσα η εδαφική ακεραιότητα ενός κυρίαρχου έθνους, αναφερόμενος στην Ουκρανία.

Πρόσθεσε δε ότι η δράση της Ρωσίας οδήγησε τον ουκρανικό λαό να επιζητεί βαθύτερες σχέσεις με την Ευρώπη και όχι με τη Ρωσία.

Ο κ. Ομπάμα σημείωσε επίσης ότι το εμπάργκο κατά της Κούβας πρέπει να σταματήσει να υπάρχει, σημείο στο οποίο οι ευρισκόμενοι στην αίθουσα τον χειροκρότησαν.

Επίθεση εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος, σε ό,τι αφορά τη Συρία, τόσο κατά του προέδρου της, Μπασάρ Αλ Άσαντ, όσο και κατά του Ισλαμικού Κράτους, για τη στρατιωτική βία εναντίον του οποίου ο κ. Ομπάμα υπογράμμισε ότι «οι ΗΠΑ δεν έχουν να απολογηθούν».

Ένας άνθρωπος ο οποίος έχει ασκήσει κτηνώδη βία στον λαό του δεν μπορεί να ενοποιήσει το συριακό έθνος, είπε ακόμη, αναφοερόμενος στον κ. Άσαντ.

Καταφέρθηκε ακόμη εναντίον όσων «διαστρεβλώνουν το μήνυμα του Ισλάμ», εκτρέποντάς το σε τρομοκρατία.