Η ΙΡΙΣ παρουσιάζει την ταινία «Πυρρίχιος Σέρρα» του Χρήστου Κεμανετζίδη (Κυριακή 2/12, ΚΠ Χρήστος Τσακίρης)

Ο ΧΟΡΟΣ

Ορισμένοι τον χαρακτηρίζουν πυρήνα της υπόστασης του ποντιακού ελληνισμού, άλλοι συγκινούνται όταν τον “αντικρίζουν” ή νιώθουν δέος. Και υπάρχουν και εκείνοι που, στα βήματά του, βλέπουν τον πόνο, τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης, τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές εστίες και την αδιάκοπη μάχη για τη συνέχιση της πλούσιας πολιτισμικής κληρονομιάς του ιστορικού Πόντου.

Είναι ο γνωστότερος ποντιακός χορός. Πυρρίχιος Σέρρα!

Τα βήματα είναι αργά στην αρχή, μετρημένα και πειθαρχημένα, μέχρι να ενωθούν οι χορευτές σε κύκλο. Ο χορός γίνεται ολοένα και πιο γρήγορος, ολοένα και πιο έντονος, ολοένα και πιο καθηλωτικός. Σώματα πάλλονται, πόδια χτυπούν δυνατά το έδαφος, προστάγματα ακούγονται, χέρια άλλοτε ψηλά και άλλοτε χαμηλά, σχεδόν απροσάρμοστα και ατίθασα. Ο ήχος της λύρας, εκκωφαντικός και διαπεραστικός, δεν σωπαίνει…

Ο Πυρρίχιος χορός, χορός ομαδικός της κοινότητας, αποτελεί ένα θεμέλιο συνοχής και συνταύτισης των μελών της ομάδας.

Ο Πυρρίχιος είναι θείο Δώρο των θεών προς τους ανθρώπους, σύμφωνα με τον Πλάτωνα

Ο αρχαιοπρεπής χορός, η “γέννηση” του οποίου μετρά τρεις μυθικές εκδοχές, χορευόταν -σύμφωνα με ιστορικές αναφορές- από τον Εύξεινο Πόντο μέχρι την Κύπρο και την Κρήτη, και γι’ αυτόν υπάρχουν αναφορές στον Όμηρο και τον Ξενοφώντα.

Ο χορός Πυρρίχιος αποκαλείται και Σέρρα, γιατί στον ποταμό Σέρα της Τραπεζούντας υπήρχαν οι πιο φημισμένοι χορευτές. Ο σημερινός χορός των Ποντίων είναι εξέλιξη του αρχαίου Πυρρίχιου, του πολεμικού χορού των αρχαίων Ελλήνων, που αποτελούσε μέρος στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Οι παραλλαγές του χορού πολλές, μαρτυρούν το πέρασμά του μέσα από το χώρο και χρόνο και το συναπάντημά του με το σήμερα. Αυτό που δεν άλλαξε και έφτασε αναλλοίωτο μέχρι τις μέρες μας,  είναι η ίδια η ουσία του χορού, η εσωτερική διονυσιακή του δύναμη που κατορθώνει να μεταλλάξει την ενεργειακή υπόσταση του χορευτή παρασύροντάς τον σε έναν τόπο με ανέμους που ξεριζώνουν πέτρες και λυγίζουν κορμιά….

 

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση ΙΡΙΣ και ο Πρόεδρός της Παντελής Αδαμούδης, παρουσιάζουν την ταινία μικρού μήκους «Πυρρίχιος Σέρρα» του Χρήστου Κεμανετζίδη.

Παρουσία του Δημάρχου Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη, η ταινία θα προβληθεί την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 19.00, στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης με ελεύθερη είσοδο και μετά την προβολή θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του γνωστού μουσικοσυνθέτη, εμπνευστή και παραγωγού της ταινίας Χρήστου Κεμανετζίδη.

 

Η ΤΑΙΝΙΑ

Ο χορός μέσα από τον οποίο “εκπορεύεται” η δύναμη των Ελλήνων του Πόντου, η νοσταλγία για τη γενέθλια γη των προγόνων, αλλά και οι ρίζες του συναισθηματικού γενετικού κώδικα των Ποντίων, βρίσκει θέση μέσα στην ταινία, την πρώτη του είδους της.

Μια εμβληματική καλλιτεχνική καταγραφή του αρχαιοπρεπούς Πυρρίχιου χορού με αναφορές στα Παναθήναια μέχρι τις μέρες μας. Αναπαριστά μέρες και ώρες αγώνα και τη μάχη επιβίωσης των Ποντίων στα Ποντιακά Όρη, στα χρόνια της Γενοκτονίας, με την συμμετοχή δεκάδων εθελοντών, χορευτών, μουσικών και ερμηνευτών της Παράδοσης.

Τα γυρίσματα, διήρκεσαν 3,5 μήνες, χρησιμοποιήθηκαν οπτικοακουστικά εφέ και η τεχνική video art και έγιναν σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως στο Βυζαντινό κάστρο του Παλαιού Γυναικοκάστρου στο Κιλκίς και στη λίμνη ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, στην Κερκίνη Σερρών και στο Παλαιόκαστρο του Δήμου Ωραιοκάστρου.

΄΄Δεσπόζει΄΄ στην ταινία η βαριά αισθαντική φωνή του ηθοποιού Τάσου Νούσια, ο οποίος έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του μέσα από ανεπανάληπτες ερμηνείες στο θέατρο, τον κινηματογράφο και τη μικρή οθόνη.

Τα κείμενα είναι του Γιώργου Γεωργιάδη και στο τραγούδι είναι ο Αλέξης Παρχαρίδης, ο Γιώργος Σοφιανίδης, ο Στάθης Παυλίδης και ο Παναγιώτης Ασλανίδης.

Η επίσημη πρώτη προβολή έγινε τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου στο δημοτικό θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη», από την Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμαριάς.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

Ένας εμβληματικός χώρος του Δήμου Παύλου Μελά, που φέρει το όνομα του Δημάρχου Χρήστου Τσακίρη, ο οποίος άλλαξε τη Σταυρούπολη, τη δεκαετία του ΄80.

Φιλοξενεί σημαντικές εκδηλώσεις, πολιτιστικές, παιδείας, αθλητισμού, περιβαλλοντικές, έμπνευση και δημιούργημα του Αρχιτέκτονα Γιώργου Αθανασόπουλου, με πληθώρα ποιοτικών επεμβάσεων αστικής ανάπλασης στον πρώην Δήμο Σταυρούπολης, Κέντρο Πολιτισμού ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ, Πλατεία Ελευθερίας, Πάρκο οδού Σόλωνος, Πλατεία οδού Εδέσσης, αναμόρφωση του Δημαρχείου και πολλές άλλες ποιοτικές επεμβάσεις αστικού σχεδιασμού.

Το Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ» βρίσκεται στη Σταυρούπολη του Δήμου Παύλου Μελά και συγκεκριμένα στην οδό Λαγκαδά 221, απέναντι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου, πολύ κοντά στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά και μελλοντικό Μητροπολιτικό Πάρκο Δήμου Παύλου Μελά.

Έχει δυνατότητα να φιλοξενήσει συνολικά 266 καθήμενους σε εξώστη και πλατεία.

Η πρόσβαση στo Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» είναι εύκολη και με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (αστική συγκοινωνία του ΟΑΣΘ, δρομολόγια 27, 38, 56).

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση ΙΡΙΣ

2310 662944, 642405

(Δευτέρα – Παρασκευή: 09.00 – 15.00)