Η Κίνα θα αναλάβει την προεδρία της G20 για το 2016

Μετά την Τουρκία, που παρέλαβε σήμερα τη σκυτάλη από την Αυστραλία και θα φιλοξενήσει την επόμενη σύνοδο της G20, το 2015, την προεδρία του φόρουμ των πιο ισχυρών χωρών του κόσμου θα αναλάβει το Πεκίνο, όπως συμφωνήθηκε σήμερα από τους ηγέτες τους.

 

“Χαιρόμαστε εκ των προτέρων που θα ξαναβρεθούμε το 2016 στην Κίνα”, αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου που οργανώθηκε στο Μπρίσμπαν.

 

Διαδεχόμενη την Αυστραλία, η Τουρκία θα αναλάβει από την 1η Δεκεμβρίου και για έναν χρόνο την κυλιόμενη προεδρία του φόρουμ. Η επόμενη σύνοδος αναμένεται να γίνει στις 15 και 16 Νοεμβρίου 2015 στην Αντάλεια. Αμέσως μετά, την 1η Δεκεμβρίου 2015, θα παραδώσει με τη σειρά της την προεδρία στην Κίνα.

 

Ο υφυπουργός Οικονομικών της Κίνας, Ζου Γκουανγκιάο, όταν ρωτήθηκε το Σάββατο για την πιθανότητα αυτή, απάντησε στους δημοσιογράφους ότι το Πεκίνο είναι διατεθειμένο να συνεργαστεί στενά με τις υπόλοιπες χώρες-μέλη, για να δοθεί μία ώθηση “στην παγκόσμια ανάπτυξη που είναι ακόμη πολύ αργή και άνιση”. Σχολίασε, επίσης ότι η G20 “θα πρέπει να επικεντρωθεί σε οικονομικά και δημοσιονομικά θέματα”, κυρίως, επειδή η σύνοδος του Μπρίσμπαν επισκιάστηκε εν μέρει από το θέμα της κλιματικής αλλαγής.