Η Λαγκάρντ παραπέμπεται σε δίκη στη Γαλλία

ΦΩΤΟ:REUTERS

ΦΩΤΟ:REUTERS

Σε δίκη θα παραπεμφθεί η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, για την υπόθεση της Credit Lyonnais και του Μπερνάρ Ταπί, σύμφωνα με απόφαση γαλλικού δικαστηρίου.

Την είδηση μεταδίδουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Η κ. Λαγκάρντ ελέγχεται, ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας το 2008, για την απόδοση αποζημίωσης 400 εκ. ευρώ στον επιχειρηματία και πολιτικό Μπερνάρ Ταπί για την υπόθεση της πώλησης της εταιρείας του, Adidas, το 1993-1994 από την Credit Lyonnais.

Ο κ. Ταπί είχε μηνύσει την τράπεζα με την κατηγορία ότι πούλησε την επιχείρησή του σε χαμηλότερη της αξίας της τιμή.

Η δικαίωσή του, από τριμελή επιτροπή διαιτησίας, για το θέμα του ύψους της αποζημίωσης που ζητούσε, το 2008, θεωρείται από τη γαλλική Δικαιοσύνη ως πιθανόν να επηρεάστηκε από την υποστήριξη του κ. Ταπί στον προεκλογικό αγώνα του κεντροδεξιού υποψήφιου προέδρου της Γαλλίας, το 2007, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος στη συνέχεια είχε εκλεγεί.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ έχει δηλώσει ότι η απόδοση αυτού του ποσού στον κ. Ταπί αποτελούσε «την καλύτερη δυνατή λύση» για να λυθεί η νομική του διαμάχη με την εν μέρει δημόσια τράπεζα, εκείνη την εποχή.

Ο επιχειρηματίας είχε πουλήσει την εταιρεία του ώστε να μην υπάρχει ασυμβίβαστο, καθώς είχε αναλάβει υπουργική θέση στην κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς, ως μέλος του Ριζοσπαστικού Κόμματος της Αριστεράς, μετά από πρόταση του τότε προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν.