Η μαύρη λίστα με τους επτά παιδόφιλους εκπαιδευτικούς

«Μπορούνε να πάνε ακόμη και στον Πάπα της Ρώμης οι εκπαιδευτικοί που κατηγορούνται για παιδοφιλία, αλλά στην εκπαίδευση δεν πρόκειται να μείνουν», δήλωσε χθες ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος μετά την ενημέρωση που είχε για την εμπλοκή εκπαιδευτικών σε κύκλωμα διακίνησης παιδικής πορνογραφίας, ενώ ζήτησε και τα ονόματα των εμπλεκομένων από την αρμόδια εισαγγελέα.

 

Ο υπουργός τόνισε ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί που εμπλέκονται στη συγκεκριμένη υπόθεση θα διωχθούν. «Όλοι αυτοί, όσοι και να ‘ναι, όπου και να ‘ναι, θα τεθούν αμέσως εκτός εκπαιδευτικού συστήματος. Μπορούν να πάνε όπου θέλουν, μπορούν μέσω των δικηγόρων τους να προασπίσουν τα επιχειρήματά τους, όσα έχουν και όποια και να είναι. Μπορούνε να πάνε και στον Πάπα της Ρώμης, μέσα όμως στο εκπαιδευτικό σύστημα δεν θα είναι και δεν θα παραμείνουν», τόνισε εμφατικά ο κ. Λοβέρδος.

 

Οι εκπαιδευτικοί που κατηγορούνται για τέτοια παραπτώματα τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία και ταυτόχρονα σε πειθαρχικό έλεγχο και δεν μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο έως ότου εκδοθούν οριστικές αποφάσεις από τα πειθαρχικά όργανα ή τα ποινικά δικαστήρια. Εάν εκδοθούν καταδικαστικές αποφάσεις, με υπογραφή του υπουργού Παιδείας απολύονται από την εκπαίδευση. Μέχρις ότου εκδικαστούν οι υποθέσεις, ακόμη και αν καθυστερήσουν, ο υπουργός μπορεί με εντολή του να τους κρατά σε αργία -μακριά δηλαδή από τα σχολεία- έως ότου λάβει στα χέρια του τις τελικές αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων.

 

Τα τελευταία χρόνια οι εκπαιδευτικοί που κατηγορήθηκαν για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων, διακίνηση παιδικής πορνογραφίας ή άλλα συναφή αδικήματα δεν ξαναγυρίζουν στις σχολικές αίθουσες ακόμη και αν αθωώθηκαν οριστικά από τα ποινικά δικαστήρια ή τα πειθαρχικά. Οι διευθύνσεις εκπαίδευσης συνηθίζουν να κατευθύνουν τέτοιες περιπτώσεις προς διάφορες διοικητικές υπηρεσίες και όχι στα σχολεία.

 

Πληροφορίες του «Εθνους» αναφέρουν ότι η λίστα των ονομάτων που παρέδωσε ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ταξίαρχος Μ. Σφακιανάκης, συμπεριλαμβάνει τέσσερις εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στην Αθήνα και τρεις από την υπόλοιπη Ελλάδα.

 

Πρόκειται για δικογραφίες διακίνησης σκληρού υλικού παιδικής πορνογραφίας, που έχουν απασχολήσει τα τελευταία χρόνια εκτός από την ΕΛ.ΑΣ και την επικαιρότητα. Ανάμεσά τους, η περίπτωση καθηγητή σε γυμνάσιο της Γλυφάδας, λέκτορα του Πανεπιστημίου Πατρών και δασκάλων σε δημοτικά σχολεία Ρεθύμνου, Κιλκίς και Δράμας.

 

Ασπίδα

Από σήμερα πάντως, παρουσία των υπουργών Παιδείας και Δημοσίας Τάξεως και του διευθυντή Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ταξίαρχου Μανώλη Σφακιανάκη, θα τεθεί σε πρώτη εφαρμογή το διαδραστικό πρόγραμμα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο σε ομάδα δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Παιδείας και σταδιακά, ανά εβδομάδα, η ομάδα των σχολείων θα πολλαπλασιάζεται με στόχο εντός του σχολικού έτους να έχει καλυφθεί το σύνολο των σχολείων της χώρας.

 

Πηγή: Έθνος