Η Μέρκελ και ο Ολάντ πιέζουν τον Πούτιν

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ κάλεσαν τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν να ενθαρρύνει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία να συνάψουν μια συμφωνία με τις ουκρανικές αρχές, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε η γαλλική προεδρία.

 

Ο Ολάντ και η Μέρκελ τόνισαν στη συζήτησή τους με τον Ρώσο πρόεδρο τη σημασία που αποδίδουν στην εφαρμογή της συμφωνίας η οποία επετεύχθη χθες Τετάρτη στο Βερολίνο ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ώστε να επιτευχθεί μια διμερώς συμφωνημένη εκεχειρία, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του προέδρου της Γαλλίας.

 

«Κάλεσαν τον Ρώσο πρόεδρο να υποστηρίξει τη διοργάνωση μιας συνάντησης της ομάδας επαφής πριν από την 5η Ιουλίου ώστε να καθοριστούν οι όροι για την εκεχειρία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

 

«Προς αυτό, ζήτησαν από τον πρόεδρο Πούτιν να παρέμβει για να ενθαρρύνει τους αυτονομιστές να διαπραγματευθούν και να καταλήξουν σε συμφωνία με τις ουκρανικές αρχές».

 

Ο Ολάντ και η Μέρκελ πρόκειται να έχουν μια τηλεφωνική συνδιάλεξη και με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο μέσα στις επόμενες ώρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ