Οι μισοί φορολογούμενοι δεν έχουν κάνει δήλωση – Σενάρια για παράταση

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων επιμένει το υπουργείο των Οικονομικών, την ώρα όμως που σχεδόν οι μισοί φορολογούμενοι δεν έχουν κάνει ακόμα τη δήλωσή τους.

Η προθεσμία λήγει στις 30 Ιουνίου γεγονός που σημαίνει ότι απομένουν ακόμα δέκα μέρες.

Δεν μπορεί ωστόσο να αποκλειστεί η πιθανότητα να δοθεί μικρή παράταση στο τέλος είτε ατύπως είτε επισήμως μέχρι 9-10 Ιουλίου και εφόσον όλοι οι εναπομείναντες φορολογούμενοι σπεύσουν να υποβάλλουν τις δηλώσεις του την τελευταία στιγμή, γεγονός που ίσως επηρεάσει το Taxis. Αλλά ακόμη για την παράταση θα πρέπει να ερωτηθούν οι Θεσμοί.

Αυτό που ωστόσο έχει ξεκαθαρίσει το υπουργείο είναι ότι δεν θα δοθεί καμία απολύτως παράταση στην προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου που είναι η 29η Ιουλίου.

Μέχρι αυτή την ώρα έχουν υποβληθεί περίπου 3.530.000 δηλώσεις φυσικών προσώπων, ενώ σε ένα πολύ αισιόδοξο σενάριο που φαντάζει σχεδόν ουτοπικό  —και εφόσον δουλεύει σωστά και χωρίς προβλήματα το taxis— οι υποβολές μέχρι το τέλος του μήνα δεν προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 5 με 5,5 εκατομμύρια δηλώσεις.

Σε ό,τι αφορά στις δηλώσεις νομικών προσώπων τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, αφού μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 40.000 δηλώσεις από τις 230.000 περίπου που αναμένεται να υποβληθούν. Δηλαδή έχει υποβληθεί  περίπου το 17% του συνολικού αριθμού των δηλώσεων. Ένας λόγος που συμβάλει στον μικρό αριθμό υποβολής των δηλώσεων νομικών προσώπων αποτελεί και η διάταξη που προβλέπει την πληρωμή της πρώτης δόσης το αργότερο μέχρι την επόμενη εργάσιμη ημέρα από την υποβολή της δήλωσης και γι΄ αυτό οι επιχειρήσεις φαίνεται να επιλέγουν την υποβολή της δήλωσης όσο το δυνατό πιο κοντά στην καταληκτική προθεσμία (σ.σ. 30.6).  Βέβαια, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τις επόμενες ημέρες να δημιουργηθεί μεγαλύτερος συνωστισμός στο Taxis, γεγονός που η Γ.Γ.Π.Σ. προσπαθεί να αντιμετωπίσει κάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες και ενισχύοντας τα συστήματά της.

Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φυσικών προσώπων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα, είναι η 15η Ιουλίου 2016.