Η Μόσχα κατηγορεί την Ουκρανία ότι παραβιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης για την προστασία του άμαχου πληθυσμού

Η Ρωσική Επιτροπή Έρευνας κατηγόρησε τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ότι παραβιάζουν τη Συνθήκη της Γενεύης του 1949 για την προστασία των αμάχων, σε ανακοίνωσή της, η οποία διευκρινίζει ότι η Μόσχα έχει ξεκινήσει έρευνα για το θέμα.

«Σύμφωνα με την έρευνα, στρατιωτικοί των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, μέλη της Εθνοφρουράς και του Πράβι Σεκτόρ (σ.σ. του εθνικιστικού κινήματος Δεξιός Τομέας) έχουν χρησιμοποιήσει κατά τη βούλησή τους όπλα, το πυροβολικό και την αεροπορία (καθώς και) τεθωρακισμένα, με στόχο να σκοτώσουν πολίτες παραβιάζοντας τη Συνθήκη της Γενεύης της 12ης Απριλίου 1949 για την προστασία του άμαχου πληθυσμού σε καιρό πολέμου», επισημαίνει η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Το όργανο αναφέρει μια σειρά από ουκρανικές πόλεις – μεταξύ αυτών το Ντονέτσκ και το Σλαβιάνσκ, όπου σημειώνονται μάχες τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και του ουκρανικού στρατού – όπου έχουν διαπραχθεί τα εγκλήματα αυτά.

«Στις 26 Μαΐου, όχι μακριά από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, τουλάχιστον 35 πολίτες σκοτώθηκαν από ρουκέτες που ερρίφθησαν σε ένα φορτηγό που μετέφερε τραυματίες και το οποίο έφερε το έμβλημα του Ερυθρού Σταυρού», επισημαίνει η Επιτροπή. 

Η ίδια επισημαίνει ότι έχει ξεκινήσει έρευνα εναντίον «μελών του ουκρανικού στρατού, της Εθνοφρουράς και του Πράβι Σεκτόρ, που προς το παρόν δεν έχουν ταυτοποιηθεί» επειδή «χρησιμοποίησαν απαγορευμένα μέσα και μεθόδους πολέμου».

Η Επιτροπή Έρευνας «συγκεντρώνει αποδείξεις για την ευθύνη κάθε προσώπου που εμπλέκεται στα εγκλήματα αυτά που διαπράχθηκαν εναντίον της ειρήνης και της ασφάλειας της ανθρωπότητας», προσθέτει, υπογραμμίζοντας ότι διώξεις θα ασκηθούν και εναντίον «όσων έδωσαν τη διαταγή να σκοτωθούν πολίτες»

.