Η Μόσχα υποστηρίζει ότι διαθέτει αποδείξεις ότι η πτήση ΜΗ17 καταρρίφθηκε από ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος

Αποδείξεις για την εμπλοκή ουκρανικού μαχητικού αεροσκάφους στη συντριβή του Boeing 777 της Malaysia Airlines τον περασμένο Ιούλιο στην ανατολική Ουκρανία, υποστηρίζουν ότι έχουν oι ρωσικές αρχές.

 

«Οι ερευνητές κατόρθωσαν να έρθουν σε επαφή χθες το βράδυ με έναν Ουκρανό στρατιωτικό που επιβεβαίωσε ότι εγκατέλειψε με τη θέλησή του τη μονάδα του και έφτασε σε ρωσικό έδαφος», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ερευνών, η υπηρεσία που αναλαμβάνει τις σημαντικότερες έρευνες στη Ρωσία.

«Σύμφωνα με τον εν λόγω μάρτυρα, το αεροσκάφος Boeing 777 που εκτελούσε την πτήση ΜΗ17 ενδέχεται να καταρρίφθηκε στις 17 Ιουλίου από ένα στρατιωτικό αεροπλάνο Σουχόι-25 της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, με κυβερνήτη τον πιλότο Βολόσιν», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Ο μάρτυρας, που σύμφωνα με τη Μόσχα πέρασε επιτυχώς από ανιχνευτή ψεύδους και μπορεί να τεθεί σε πρόγραμμα προστασίας, είδε το μαχητικό να απογειώνεται από την αεροπορική βάση όπου εργαζόταν και ο ίδιος, κοντά στο Ντιπροπετρόφσκ, στην ανατολική Ουκρανία. Υποστήριξε μάλιστα ότι είδε πως το αεροπλάνο ήταν εξοπλισμένο με πυραύλους αέρος-αέρος R-60, ενώ οι αυτονομιστές αντάρτες δεν διαθέτουν αεροπορικά μέσα.

«Ο μάρτυρας παρατήρησε αμέσως πως όταν επέστρεψε το αεροσκάφος στο αεροδρόμιο οι πύραυλοι έλειπαν και ότι άκουσε καθαρά τον πιλότο Βολόσιν να λέει σε έναν άλλο στρατιώτη:

 

«Βρισκόταν στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή», συνεχίζει η επιτροπή που δηλώνει ότι θα συνεχίσει να συγκεντρώνει και να αναλύει στοιχεία, καθώς και ότι είναι έτοιμη να μοιραστεί πληροφορίες με την διεθνή επιτροπή έρευνας, της οποίας ηγείται η Ολλανδία, «αν υπάρχει (όντως) ενδιαφέρον για την αλήθεια».

Το μοιραίο Boeing 777 που εκτελούσε την πτήση από το Άμστερνταμ προς την Κουάλα Λουμπούρ συνετρίβη στις 17 Ιουλίου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 298 άνθρωποι που επέβαιναν σε αυτό. Τα δύο τρίτα των θυμάτων ήταν Ολλανδοί.

 

Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η πτήση ΜΗ17 καταρρίφθηκε από τους φιλορώσους αυτονομιστές, από πύραυλο με τον οποίο τους είχε εξοπλίσει η Ρωσία, σύμφωνα με την Δύση.