Η πραγματικότητα δεν αλλάζει με επικοινωνιακά τερτίπια

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Ό,τι και να προσπαθεί να κάνει ο καθένας, όσες υποσχέσεις και να δώσει, όσα όνειρα κι αν κάνει, η κατάσταση και η καθημερινότητα που βιώνει ο ελληνικός λαός, δεν αλλάζουν. Και δεν πρόκειται να αλλάξουν για πολλά χρόνια ακόμα, βάσει των όσων αναφέρονται στα μνημόνια που έχουν υπογράψει οι ελληνικές κυβερνήσεις.
Είδαμε ότι με επικοινωνιακά τερτίπια και παρουσιάζοντας μια εικόνα που απέχει κατά πολύ από την πραγματικότητα, ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο. Όταν τα σοκαριστικά στοιχεία του ΣΕΒ δείχνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική επιχείρηση. Τα ραβασάκια της εφορίας, οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις, το αντιεπενδυτικό περιβάλλον, το πρόβλημα της ρευστότητας και οι στρεβλώσεις της αγοράς. Γιατί, σύμφωνα με την έρευνα του ΣΕΒ, έξι στις δέκα επιχειρήσεις (64%) αυτή τη στιγμή δίνει μάχη επιβίωσης προσπαθώντας να αποφύγει το λουκέτο. Εξ αυτών περίπου 4 στις δέκα (38,9%) δηλώνει ότι η πορεία της επιχείρησής του είναι πολύ άσχημη, ενώ η συντριπτική πλειονότητα θεωρεί ότι η βελτίωση θα έρθει από το 2019 και μετά. Πενήντα επτά χιλιάδες επιχειρήσεις εξαφανίστηκαν στην Αθήνα, εννέα χιλιάδες στη Θεσσαλονίκη, την τελευταία πενταετία. Φως στο τούνελ μετά το 2019 (ή και αργότερα) βλέπει η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών. Αλλά η κυβέρνηση μοιράζει ακόμα υποσχέσεις.
Πακέτο 13 παρεμβάσεων με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης με δημόσιο χρήμα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση τις τελευταίες πέντε μέρες.
Οι πιο  πρόσφατες εξαγγελίες επιδότησης της απασχόλησης με δημόσια κονδύλια πραγματοποιήθηκαν δια στόματος του ίδιου του Πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα, μετά την πρόσφατη ευρεία σύσκεψη στο Υπ. Εργασίας.
Οι εξαγγελίες αυτές αφορούσαν την μερική ή ολική επιδότηση απασχόλησης για έως 136.000 ήδη εργαζόμενους και ανέργους μέσα από 3  μεγάλα σύνολα παρεμβάσεων  που αφορούν, κατά κύριο λόγο, ήδη εργαζομένους τον ιδιωτικό τομέα (επιδότηση εισφορών για να μετατραπούν έως 40.000 μπλοκάκια σε συμβάσεις, επιδότηση για 50.000 απλήρωτους εργαζομένους)  και έπειτα 46.000  ανέργους.
Η απάντηση της ΓΣΕΕ σε όλες αυτές τις υποσχέσεις είναι αφοπλιστική. «Κύριε πρωθυπουργέ, δεν αντέχουμε άλλη κοροϊδία» διεμήνυσε η ΓΣΕΕ στον πρωθυπουργό. Και όχι μόνο. Τον κατηγόρησε για επικοινωνιακά τερτίπια, καθώς και ότι παρουσίασε μια εικόνα για την αγορά εργασίας που απέχει κατά πολύ από την πραγματικότητα, επιχειρώντας να παρουσιάσει το μαύρο, άσπρο. Ότι «μίλησε για μείωση της ανεργίας, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι όποιες προσλήψεις γίνονται, αυτές αφορούν ευέλικτες μορφές απασχόλησης με μισθούς πείνας, όταν κάθε ελληνική οικογένεια βιώνει το τραγικό πρόβλημα που αρνείται να δει ο Πρωθυπουργός, όταν η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις». Και η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση «πρέπει να καταλάβει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο και οι εργαζόμενοι είναι όμηροι της απορρυθμισμένης εργατικής νομοθεσίας. Ας γίνει επιτέλους αντιληπτό ότι δεν έχουμε αντοχές για άλλη κοροϊδία, δεδομένου ότι με την επικαιροποίηση του 3ου Μνημονίου του Μαΐου 2017 η Κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση όχι βέβαια να βελτιώσει, αλλά να κωδικοποιήσει την εργατική νομοθεσία, όπως είναι ακριβώς αυτή τη στιγμή, δηλαδή απορρυθμισμένη, καθιστώντας τις άθλιες αυτές διατάξεις μόνιμες».
Την κατάσταση γνωρίζουν ήδη πολύ καλά και οι ξένοι. Τα ξένα ΜΜΕ που βλέπουν τους συμπατριώτες τους να έρχονται κατά χιλιάδες στη χώρα μας για διακοπές, γνωρίζουν πολύ καλά τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται όσοι απασχολούνται στον τουρισμό. Ο τουρισμός προβλέπεται ότι θα φέρει στην Ελλάδα φέτος έσοδα 14 δις ευρώ από το εξωτερικό – ένα σημαντικό στήριγμα για την επιβίωση της κλονισμένης από την κρίση εγχώριας οικονομίας. Ωστόσο, το τίμημα πληρώνουν πολλοί από 340.000 και πλέον απασχολούμενους του κλάδου. Οι ώρες στη δουλειά είναι πολλές, οι αμοιβές μικρές.  Πολλοί Έλληνες απασχολούνται παράνομα, δεν έχουν ασφαλιστική προστασία και μπορούν εύκολα να απολυθούν. «Τα ρεκόρ και τα κέρδη βασίζονται σε εργαζόμενους που δουλεύουν υπερβολικά και υφίστανται εκμετάλλευση, ενώ πολλοί από αυτούς καταρρέουν από εξάντληση», λέει ο Κυριάκος Τσιαούσης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Τουριστικών – Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης, Πιερίας και Χαλκιδικής”, δηλώσεις του οποίου φιλοξενεί το δημοσίευμα. Την ίδια στιγμή, επισημαίνει το Spiegel, πολλοί εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο φοβούνται ότι αν μιλήσουν δημοσίως για τα κακώς κείμενα κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.
Αλλά την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δείχνει να αγνοεί ακόμα και τον ίδιο της τον εαυτό. Παραβλέπει την έρευνα του ΣΕΒ, παραβλέπει τα στοιχεία της ΓΣΕΕ, παραβλέπει τα ξένα δημοσιεύματα για τις συνθήκες εργασίας, αλλά Παραβλέπει ακόμα και τις εξαγγελίες του ίδιου πρωθυπουργού για ενισχύσεις και επιδόματα. Και βάζει φόρο ως 3.237 ευρώ για ετήσιο εισόδημα 921 ευρώ! «Σοκ» παθαίνουν οι φορολογούμενοι με το φόρο που καλούνται να πληρώσουν από την αυτόματη εκκαθάριση των ηλεκτρονικά υποβαλλόμενων φορολογικών δηλώσεων, σε χιλιάδες περιπτώσεις φορολογούμενων οι οποίοι το 2016 απέκτησαν πάρα πολύ χαμηλά εισοδήματα προερχόμενα από ενοίκια και ακόμη πιο πενιχρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση ή από οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ. Σύμφωνα με αποκαλυπτικά παραδείγματα, φορολογούμενοι που υπάγονται σ’ αυτές τις περιπτώσεις καλούνται να πληρώσουν ποσά φόρων υπερδιπλάσια έως και τριπλάσια των πραγματικών τους εισοδημάτων.
Συγκεκριμένα, σε φορολογούμενο άγαμο με ετήσιο εισόδημα 600 ευρώ από ενοίκια και 321 ευρώ από περιστασιακή απασχόληση, δηλαδή με σύνολο εισοδήματος 921 ευρώ για όλο το έτος 2016, με κύρια κατοικία 27 τετραγωνικών μέτρων και ΙΧ αυτοκίνητο 1.500 κυβικών εκατοστών παλαιότητας 7 ετών προέκυψε, κατά την εκκαθάριση της φετινής δήλωσης, φόρος εισοδήματος προς πληρωμή συνολικού ύψους 3.236,66 ευρώ!
Σε άλλο φορολογούμενο, άγαμο, με ετήσιο εισόδημα 1.200 ευρώ από ενοίκια και 480 ευρώ από επιδόματα στήριξης τέκνων του ΟΓΑ, κύρια κατοικία 80 τ.μ. και ΙΧ αυτοκίνητο 1.300 κ. εκατ., 11ετίας προέκυψε φόρος εισοδήματος συνολικού ύψους 3.620,80 ευρώ!
Στις περιπτώσεις αυτές, επειδή τα δηλούμενα εισοδήματα είναι πάρα πολύ χαμηλά, οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων, προσδιορίζουν το ύψος των φορολογητέων εισοδημάτων με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.
Δηλαδή, σε κάθε τέτοια περίπτωση, λαμβάνουν υπόψη τους το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ που ισχύει για τον άγαμο φορολογούμενο, ή των 2.500 ευρώ, που ισχύει για τον έγγαμο, και προσθέτουν στο ποσό αυτό τυχόν επιπλέον ποσά τεκμηρίων διαβίωσης για σπίτι ή και ΙΧ αυτοκίνητο, εφόσον ο φορολογούμενος διέμεινε, κατά τη διάρκεια του 2016, σε κατοικία ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρηθείσα ή εφόσον κατείχε και κάποιο ΙΧ αυτοκίνητο.
Με επικοινωνιακά τερτίπια λοιπόν και παρουσιάζοντας μια εικόνα για την αγορά εργασίας που απέχει κατά πολύ από την πραγματικότητα, ο Πρωθυπουργός με την επίσκεψή του στο Υπουργείο Εργασίας επιχείρησε να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο. Η Κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι οι εργαζόμενοι είναι όμηροι της απορρυθμισμένης εργατικής νομοθεσίας. Κύριε πρωθυπουργέ, οι πολίτες δεν αντέχουν άλλη κοροϊδία. Η Κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι οι εργαζόμενοι είναι όμηροι της απορρυθμισμένης εργατικής νομοθεσίας και ότι προσπαθούν να επιβιώσουν και να σώσουν τα σπίτια τους παλεύοντας καθημερινά με τα τέρατα της υπερβολικής φορολογίας και τις αδηφάγες τράπεζες.